Pozor, v Karlovej Vsi sa chystá odstrel diviakov aj na nepoľovných plochách

13.4.2021
0
Diviak

Zdroj: TASR – Štefan Puškáš

Páčil sa vám článok?

Poľovníci plánujú odlov diviakov na nepoľovných plochách v blízkosti lesa na Púpavovej, Veternicovej, Hlaváčikovej, Starých gruntoch, Kuklovskej a v Líščom údolí. Vykonaním lovu poveril okresný úrad užívateľa poľovného revíru Lesopark, Mestské lesy v Bratislave. Informuje o tom karlova Ves na svojej webovej stránke.

„Odlov je plánovaný priebežne až do konca roka. Okrem bezpečnosti dbáme aj na komfort rekreácie návštevníkov lesov, aby neboli vyrušovaní pri behaní, prechádzkach či cyklistike. Jeho cieľom nie je samotný lov zveri, ale redukcia nadmerného počtu diviakov, ktoré spôsobujú škody najmä majiteľom nehnuteľností a záhrad. Okrem toho sa týmto snažíme zabrániť ich prenikaniu na sídlisko. Odlov zabezpečuje náš skúsený zamestnanec,“ vysvetlil zástupca riaditeľa Mestských lesov v Bratislave Marek Páva.

Dostatok potravy a absencia prirodzeného predátora, napr. vlka spôsobili, že na území Malých Karpát je diviakov výrazne viac ako je prirodzený stav. V dôsledku toho dostávajú mestské lesy i karloveská samospráva značné množstvo podnetov od občanov na spôsobené škody v záhradách, vo vinohradoch a na prenikanie diviakov do mesta.

A tu je pár rád, čo robiť pri pohybe v lese:

Psa držte na vôdzke.
Nechytajte a neberte mláďatá aj keď vyzerajú opustene. Ich matka je nablízku.
Chorú či uhynutú zver môžete nahlásiť na linku mestskej polície 159.
Ak stretnete diviaka či inú voľne žijúcu zver v lese, nie je potrebné to ďalej riešiť.
Ak stretnete diviaka vo vnútri mesta, môžete to nahlásiť na linku mestskej polície 159.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie