Chcete pred panelákom pergolu a lavičky? Požiadajte mesto o peniaze

10.4.2021
0

Zdroj: MIB

Páčil sa vám článok?

„Zútulnite si svoje okolie. Je to vaša exteriérová obývačka. Vytvorte priestor na sedenie tam, kde vám chýba – v predzáhradke, na ihrisku, na opustenom trávniku pri dome, vo voľne prístupnom vnútrobloku...,“ vyzýva na svojej stránke Metropolitný inštitút Bratislavy. Do konca apríla je totiž vyhlásená grantová výzva Funkčnejšie verejné priestory, z ktorej bude rozdelených 100.000 eur pre vaše projekty.

Medzi „príklady dobrej praxe“, ktoré nájdete na stránke inštitútu je napríklad realizácia chodníka vyšliapaného v tráve, doplnenie lavičiek, stolov, cyklostojanov či smetných košov. Tiež výsadba či výsev rastlín, stromov alebo zeleň v kvetináčoch. „Chýba vo vašom okolí priestor pre konkrétnu vekovú kategóriu? Doplňte ho! Môže ísť o cvičisko, senzorické záhrady, stolnotenisové stoly, revitalizáciu ihriska, realizáciu skateboardových prvkov. Myslite však aj na ostatných, skombinujte vhodné riešenia pre viac záujmových skupín. Petangové ihrisko bude fungovať bezproblémovo pri detských preliezkach,“ píše sa na stránke.

Komunita ľudí má teraz šancu navrhnúť aj pavilón alebo pergolu v snahe získať tieň. „Alebo osaďte hmlovú fontánu, ide o rýchle a ľahko demontovateľné riešenie. Schladíte seba, svoje okolie a spravíte radosť tým najmenším.“ Ďalším tipom, ako možno skvalitniť verejné priestory, je zmeniť vzhľad kontajnerových stojísk, bicyklových prístreškov, či rozvodných inštalačných skríň. „Nebojte sa kombinácie so zelenými stenami, popínavými rastlinami alebo zelenými strechami....“

Ľudia žijúci vo vnútroblokoch majú šancu získať financie na komunitnú záhradu či kompostovanie. Psičkári na oplotený priestor pre svojich miláčikov.

Jednotlivé projekty môžu získať 2000 až 10 000 eur podpory, peniaze budú rozdelené rovnomerne do všetkých okresov mesta. Súčasťou výzvy sú odborné konzultácie a koncepčné materiály MIB. Záujemcovia o grant môžu využiť konzultácie priamo so zamestnancami a zamestnankyňami MIB-u pri tvorbe svojich projektov. Rovnako koordináciu pri vybavovaní potrebnej administratívy a povolení s mestskými časťami, pokiaľ sa projekt bude realizovať mimo mestského pozemku.

(pn)

Páčil sa vám článok?