Akú podobu bude mať Kultúrne stredisko na Žarnovickej ulici v Rači?

11.3.2021
Kultúrne stredisko Zarnovicka Rača

Zdroj: MIB

Páčil sa vám článok?

Metropolitný inštitút Bratislavy aktuálne pripravuje podklady pre zadanie architektonickej súťaže, z ktorej vzíde nová podoba miestneho Kultúrneho strediska. Pôjde o architektonickú súťaž, ktorá vznikla ako spolupráca Mestskej časti Bratislava-Rača a MIB. Súčasťou prípravy zadania pre súťaž je aj dotazník, ktorý pomôže zistiť názory obyvateľov a obyvateliek z okolia.

Budova Kultúrneho strediska na Žarnovickej ulici je zo začiatku osemdesiatych rokov.  Jeho poloha je na spojnici medzi lineárnou štruktúrou pôvodnej zástavby starej Rače a za socializmu postavenou časťou sídliska. Dodnes tam sídlia knižnica, klub seniorov, Klub matiek, konajú sa krúžky i ďalšie aktivity.  Objekt sa nachádza v pomerne husto osídlenej štvrti, čím získava prirodzený potenciál na miesto pre voľnočasové aktivity a stretnutia ľudí bývajúcich v jeho okolí. Mestská časť sa rozhodla jej komunitné funkcie zachovať, no budovu obnoviť. Verejná architektonická súťaž má nájsť najkvalitnejší návrh pre toto riešenie. 

"Spolupráca s Mestskou časťou Bratislava-Rača a MIB spočíva v spoločnej príprave a odbornom nastavení zadania pre architektonickú súťaž. Výsledkom by mala byť taká podoba kultúrneho strediska, ktorá reaguje na aktuálne potreby, prináša otvorené a presvetlené priestory, bezbariérové riešenia a možnosť trávenia času nielen v budove, ale aj v jej okolí," uviedla Marcela Glevická z Metropolitného inštitútu. Kvalitne nastavené zadanie má podľa nej priniesť najlepšie riešenie pre verejné priestory a budovy.

Vlani MIB pripravil šesť architektonických súťaží overených Slovenskou komorou architektov, ktorá ako stavovská organizácia zaznamenala za minulý rok zo strany verejných vyhlasovateľov najviac súťaží za posledné roky. Ako tiež dodala, verejné priestory a budovy slúžia všetkým obyvateľov z rôznych skupín, a preto si zaslúžia najvyššiu kvalitu. Samotné vyhlásenie súťaže je podľa Glevickej naplánované na leto tohto roka.  

Dovtedy bude prebiehať zber technických podkladov a nastavovanie kritérií súťaže či tvorba odbornej komisie.  V súčasnosti tiež MIB zisťuje názory obyvateľov prostredníctvom online dotazníka. "Získané podnety od ľudí pomôžu ako východisko pri vyhodnocovaní spokojnosti so službami kultúrneho centra  a pri príprave zadania pre súťaže," dodala Glevická.Vyplniť ho môžete do 28. marca TU.

 (ts,nc)

 

Páčil sa vám článok?