Viete, kto sa stal nočným primátorom Bratislavy?

27.2.2021
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Matúš Vallo si dával ako jednu z priorít po nástupe do funkcie aj zvýšenie bezpečnosti obyvateľov hlavného mesta. Po viacerých násilných udalostiach, ku ktorým došlo napríklad na Obchodnej ulici, nové edenie magistrátu avizovalo aj vznik funkcie tzv. nočného primátora. Viete už, kto túto funkciu zastáva?

S pandémiou nového koronavírusu došlo aj k utlmeniu nočného života, a teda i utlmeniu rôznych pouličných konfliktov, ktoré vznikali najmä medzi podguráženými partiami ľudí v historickom centre mesta. So zavretím podnikov sa i téma zriadenia funkcie nočného primátora vo verejnosti dostala do úzadia, no na magistráte už konkrétny človek túto funkciu obsadil.

Nočným primátorom Bratislavy je bezpečnostný manažér Martin Královič. "Nastúpil v polovici októbra minulého roku ako poradca primátora pre bezpečnosť, ktorého agendou je zároveň nočný život. Aktuálne je táto agenda utlmená, nakoľko platí zákaz vychádzania a podniky sú zavreté. Intenzívne však rieši rozvoj mestskej polície, ktorá je kľúčovým aktérom v nočnom živote, rovnako ako v agende bezpečnosti.…" prezradila nám hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Náplňou práce tzv. nočného primátora teda nie je v noci mapovať dianie v uliciach, ale pomáha napríklad  pri organizovaní práce polície. "Jeho úlohou je pripravovať všetky opatrenia, nariadenia a procesy na to, aby sa zástupcovia našich zložiek, mestskej polície mali na koho obrátiť a on mohol až takým ombudsmanským spôsobom brániť napríklad obyvateľov dotknutej ulice. Je jasné, že má poznať nočný život, ale gro jeho práce je cez deň, on nebude ten, ktorý bude riešiť konflikty v noci, jeho úlohou bude ním zavedenými procesmi takýmto konfliktom predchádzať," vysvetlil pre banoviny.sk ešte v decembri v rozhovore primátor Matúš Vallo.

Zdroj: Festival Pohoda

​Nočný primátor Martin Královič

Martin Královič prišiel na magistrát z firmy PS Events, ktorá organizuje rôzne podujatia, eventy, oslavy atď. Tu pracoval práve ako  bezpečnostný manažér. Podľa stránky agentúry bol zodpovedný za bezpečnosť na protestoch Za Slušné Slovensko, podieľal sa na bezpečnostných opatreniach podujatí ako Viedenský maratón, festival Pohoda (na Pohode 10 rokov šéfoval viac ako 600 dobrovoľníkom), Uprising či MS v hokeji. 

(ms)

Páčil sa vám článok?