Sfušovaná robota? Takto vyzerajú niektoré časti zrekonštruovanej Karloveskej radiály

2.3.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Stĺpiky zábradlia visiace vo vzduchu, hrdza, nefunkčné výťahy. Hoci sa rekonštrukcia Karloveskej radiály skončila iba prednedávnom a v niektorých častiach dokonca ešte pokračuje, nad odvedenou prácou vám niekedy ostane rozum stáť.

Jedným z najfrekventovanejších miest nad električkovou traťou v Karlovej Vsi je určite nadchod pri zastávke Botanická. Hoci ešte nie je defintívne hotový, už teraz môžete vidieť na miestach, kde je s betónom ukotvené zábradlie, hrdzu. Čo nás však prekvapilo najviac, sú stĺpiky vznášajúce sa nad zemou.

Tieto stĺpiky mali byť pôvodne ukotvené do betónu, no zjavne ich dodali s menším rozmerom, ako by sa žiadalo, a tak ostali niektoré jednoducho vo vzduchu. "Prvky, ktoré vykazujú hrdzu, sú priebežne nahlasované dodávateľovi, aby ich odstraňoval. Stále platí záručná lehota, na stavebné práce je záruka päť rokov, na technológiu dva roky. U dodávateľa mesto reklamuje a bude reklamovať všetky vzniknuté vady. Uvedené zábradlie „vo vzduchu“ nebolo nami prevzaté a pokiaľ dodávateľ uvedený detail nedorobí podľa dokumentácie, tak ho ani neprevezmeme," vysvetlila nám hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Pri zastávke Botanická záhrada už mesiace môžeme vidieť pri schodisku aj postavené lešenie, pri ktorom sa však celkom nič nedeje. "Na lávke Botanická je potrebné dokončiť sanáciu nosných konštrukcií sanačnou maltou a dotiahnuť detaily spojené s výťahovými šachtami. Z dôvodu klimatických podmienok sa nedalo na týchto prácach pokračovať," objasnila hovorkyňa.

Výťahové kabíny sú už osadené v šachtách, no výťahy zatiaľ nejazdia. "Výťahy by mali byť spustené v priebehu mája 2021. Stále čakáme na predloženie revíznych správ, ako aj úradnej skúšky od zhotoviteľa, kým môžeme začať s ich prevádzkou," prezradila Rajčanová.
Či by ste vy boli spokojní, keby niekto takto odviedol prácu pri vašom dome, posúďte sami z našej fotogalérie:

FOTOGALÉRIA (Nadchod Botanická):

​Rovnako nevábne pôsobí i nadchod pri zastávke Kútiky, teda pred obratiskom električiek v Karlovej Vsi. Výťahy, ktoré zďaleka už nie sú nové, keďže ich osadili pred rokom, sú nevedno prečo nefunkčné a pôsobia schátralo. S hrdzavejúcim červeným zábradlím by bolo taktiež vhodné niečo urobiť. "Výťahy majú všetky potrebné revízne správy a k spusteniu je potrebný už len správca. Ten sa momentálne súťaží prostredníctvom VO a je predpoklad, že uvedená súťaž bude uzavretá 04/2021. V prípade mosta na zastávke Kútiky „hrdzavé“ zábradlie nebolo súčasťou dodávky stavby Dúbravsko - Karloveskej radiály, a preto je v pôvodnej podobe. Podľa možností bude opravené v rámci bežnej údržby," priblížila Rajčanová.

FOTOGALÉRIA (Nadchod pri zastávke Kútiky):

​A čo nás prekvapilo, je hrdza v podchode pri zastávke Borská. Nájdete ju totiž na antikorovom zábradlí, čo nie je bežné. Antikoro by malo nepriazni počasia totiž odolávať bez problémov aj roky. Podchod pritom sprístupnili po rekonštruckii iba v lete minulého roka. Jednou z najväčších výhrad vtedy bolo, že sa "zabudlo" na bezbariérový prístup. Podchod je tak nepoužiteľný jednak pre vozičkárov, ale aj mamičky s kočíkmi. "Na podchode Borská sa hrdzavé zábradlia už priebežne odstraňujú. Podľa zhotoviteľa ide o povrchovú hrdzu pochádzajúcu z výroby, keď sa malé oceľové čiastočky uchytia na povrchu nerezových častí, čo sa prejaví až časom.  

FOTOGALÉRIA (Podchod pri zastávke Borská):

Rekonštrukcia posledného úseku Karlovesko-dúbravskej električkovej trate  za 65 miliónov eur sa začala 2. mája 2020.  Električky začali na trai opäť premávať koncom októbra. Popri rekonštrukcii samotnej trate sa však upravuje aj jej okolie, teda zastávky, podchody, inžinierske siete, okolité cesty a podobne.

(ms)

Páčil sa vám článok?