V Krasňanoch rozkopú Kadnárovu, zmení sa aj organizácia dopravy a MHD

21.2.2021
0

Zdroj: K. B.

Páčil sa vám článok?

Obyvatelia časti Krasňany v bratislavskej Rači sa musia od 1. marca pripraviť na zmeny. Okrem rozkopávky Kadnárovej ulice sa zmení i organzácia dopravy, ktorá by sa mala stať pokojnejšou. Informuje o tom magistrát na sociálnej sieti.

Mesto si kladie za cieľ lepšiu koordináciu rozkopávok a dopravných obmedzení. V minulosti sa totiž bežne stávalo, že nejakú cestu krátko po oprave nanovo rozkopali napríklad plynári či BVS.  "Preto keď sme od BVS dostali informáciu o plánovanej oprave potrubia na Kadnárovej ulici, rozhodli sme sa využiť túto opravu a s ňou súvisiace obmedzenia na rekonštrukciu vozovky a chodníkov v opravovanom úseku. Oprava potrubia, vozovky a chodníkov začne 1. marca a potrvá približne dva mesiace," informoval magsitrát. Kadnárovu čaká rozkopávka v úseku medzi ulicami Vrbenského a Černockého.

Na náhradné parkovanie budú môcť obyvatelia dočasne využívať priestor nástupnej a výstupnej zastávky linky 75 na križovatke Vrbenského - Jozefa Hagaru, ako aj jeden pruh vozovky na Kadnárovej v smere na Peknú cestu. Po ukončení prác sa na Kadnárovej obnoví pôvodná organizácia dopravy.

Zdroj: K. B.

​Kadnárova, úsek ktorý rozkopú.

Zdroj: K. B.

Obyvatelie nájdu náhradné parkovacie miesta v tomto priestore.

Zároveň dôjde počas tohto obdobia k zavedeniu niekoľkých trvalých zmien s cieľom zlepšiť dopravu v Krasňanoch. Cieľom je znížiť napríklad tranzit, keďže v súčasnosti časť vozidiel prichádzajúcich z Rače do mesta nejde po radiále, ale cez Krasňany. Okrem toho dopravu zahusťuje aj zastavovanie vozidiel pred školami na Hubeného. 

Zdroj: K. B.

Hubeného. Dopravu tu zvyknú zabrzdiť rodičia vykladajúci deti do školy. Po novom po nej bude premávať i MHD, no doprave by malo pomôcť zjednosmernenie ulíc.

Z tohto dôvodu dôjde k zmene organizácie dopravy na Hubeného a neskôr ďalším opatreniam, ako je napríklad osadenie spomaľovacích vankúšov či plošné zníženie maximálnej povolenej rýchlosti na 30 km/h. "Súčasťou postupných zmien bude aj zvýraznenie peších trás pri križovaní ulíc (doplnenie priechodov pre chodcov a miest na prechádzanie), povolenie obojsmernej jazdy bicyklov v jednosmerkách, či cyklopruhu na Peknej ceste smerom do lesa," informuje magistrát.

Zdroj: Magistrát

​Mapka plánovaných zmien v Krasňanoch.

Vďaka zjednosmerneniu ulíc by mali vzniknúť nové parkovacie miesta. Tie budú vyznačené a parkovanie mimo nich nebude povolené.  
"V neposlednom rade je potrebná zmena organizácie dopravy aj kvôli novej linke MHD k Horárni Krasňany, ktorá sa bude otáčať cez Hubeného a Cyprichovu. Veríme, že to prispeje k nižšej miere používania auta v lese, kde sú parkovacie kapacity veľmi obmedzené. Nízkopodlažný autobus bude prístupný aj pre zdravotne znevýhodnených a rodiny s deťmi," dodáva magistrát.

Zdroj: K. B.

​Cyprichova, po ktorej po novom pôjde i autobus.

Zdroj: K. B.

​Zdravotné stredisko na Cyprichovej.

Zdroj: K. B.

​Pekná cesta.

(ms, kh)

Páčil sa vám článok?