Aufrichtová po rokovaní zastupiteľstva: Pri hlasovaní nastal chaos a to rozhodujeme o miliónoch

18.2.2021
0

Zdroj: FB Zuzana Aufrichtová

Páčil sa vám článok?

Bratislavské mestské zastupiteľstvo má za sebou ďalšie dôležité rokovanie, ktoré sa uskutočnilo online formou. No pri hlasovaní o viacerých bodoch nastali zmätky, čo rozhorčilo starostu Starého Mesta Zuzanu Aufrichtovú.

"Dôvody na zmätočné hlasovanie boli rôzne, väčšinou išlo o odpojenie poslanca zo systému bez jeho vedomia – čo zistil až po hlasovaní a niektoré hlasovania sa museli aj viackrát opakovať. Pri viacerých bodoch sa robili viacnásobné prezenčné hlasovania (prezentovanie sa poslancov pozn.), kde nastal chaos – niektorí poslanci sa v snahe prihlásiť odhlásili a pod. Viackrát nebol dodržaný rokovací poriadok – diskusia prebiehala aj po prednesení návrhu návrhovou komisiou, čo sa pri bežnom prezenčnom zastupiteľstve nemôže stať. Mrzí ma ale, že po chaose, ktorý predchádzal hlasovaniu k bodu tri, mi nakoniec nebolo umožnené hlasovať o tomto bode, ktorým bolo zlúčenie Infra Services s BVS," vysvetlila pre banoviny.sk dôvody svojej nespokojnosti Aufrichtová.

Starostka preto upozorňuje, že online forma rokovaní, ktorá je technicky veľmi náročná, nie je pre zastupiteľstvo zďaleka ideálna. "Online zastupiteľstvo je závislé od veľkého množstva techniky a technika môže zlyhať. Oceňujeme výhody online pri vedení porád výborov a komisií, ktoré od marca minulého roku hojne využívame. V tomto prípade ale nejde o bežnú poradu, ale o záväzné rokovanie zastupiteľstva, ktoré rozhoduje o chode a fungovaní mesta," vysvetľuje.

Problém totiž môže nastať pri tesných výsledkoch hlasovania, ktoré môžu nespokojenci následne spochybňovať. "Možnosť, že by v budúcnosti ktokoľvek mohol spochybniť hlasovanie, ak by nejaké uznesenie neprešlo (alebo prešlo) o jeden hlas ,je znepokojujúca. Preto by malo byť zastupiteľstvo organizované online formou iba v krajných prípadoch a nemal by sa tento stav normalizovať. Počas zastupiteľstva nastalo viacero situácií, ktoré poukazujú na nevýhody a zraniteľnosť online riešení – nakoniec systém „vyhodil“ aj pána primátora, ktorý viedol zastupiteľstvo a nevidel prihlásených do rozpravy," dodala starostka.

(ms)

Páčil sa vám článok?