Bratislava hľadá nového riaditeľa metropolitného inštitútu

12.1.2021
Metropolitný inštitút

Zdroj: bratislava.sk

Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava hľadá riaditeľa/ku príspevkovej organizácie Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB). MIB je prvý metropolitný “think tank” v histórii Slovenskej republiky, jeho úlohou je tvorba verejných politík, ktoré majú ambíciu zásadným spôsobom transformovať hlavné mesto SR Bratislavu s inšpiráciou vo svetových metropolách.

Úspešný kandidát/ka by mal rozvíjať a riadiť prácu inštitútu v oblasti prípravy a tvorby územnoplánovacích podkladov a územnoplánovacích dokumentov, zabezpečiť pokračovanie nasadeného trendu v oblasti organizovania urbanistických a architektonických súťaží, rovnako ako zabezpečiť rozvoj participácie a participačných aktivít mesta pri tvorbe a rekonštrukcii verejného priestoru, mal by zastrešiť práce na príprave strategického dokumentu Plán Bratislava 2030 a iných koncepčných a strategických dokumentov.

Metropolitný inštitút Bratislavy je stabilizovaná organizácia, má svoju štruktúru a jasné úlohy a ciele. Tvorí ho tím odborníkov a odborníčok v oblasti architektúry, urbanizmu a rozvoja mesta, ktorý plánuje rast a rozvoj tak, aby stúpala kvalita života aj kvalita verejného priestoru.

Príkladmi úspešných uskutočnených alebo prebiehajúcich súťaží sú napríklad súťaž na projekt kúpeľov Grössling či Živé námestie, ktoré má zjednotiť spoločný priestor Námestia SNP, Kamenného námestia a Námestia nežnej revolúcie. Obe súťaže boli medzinárodné aj v anglickom jazyku a s možnosťou zapojenia sa uchádzačov aj zo zahraničia. Metropolitný inštitút Bratislavy tiež pracoval na architektonickej súťaži promenády na Železnej studničke, bytového súboru s mestskými nájomnými bytmi na Terchovskej a tiež na podobe Komenského námestia, ktoré sa zmení na Komenského parčík.

Príkladmi ďalších projektov vo verejnom priestore, ktoré sa za dva roky podarilo zrealizovať,  resp. rozpracovať, sú  revitalizácia budovy horárne v areáli bývalých muničných skladov na Peknej ceste, ktorá bude opäť slúžiť ľuďom,  revitalizácia rekreačného areálu na Malom Slavíne, vybudovanie parku v Karlovej Vsi, revitalizácia okolia pamätníka Daniela Tupého, vybudovanie dreveného plató a hmlovej fontány na Námestí republiky, voľné verejné sedenie v rámci projektu Sadni si! a ďalšie.

Z práce MIB vznikla tiež ucelená koncepcia Manifest verejných priestorov, ako by sa mali verejné priestory v meste rozvíjať a tvoriť, ktorá prináša jasné pravidlá pre jednotný a kompaktný vizuál verejných priestorov.    

Hľadáme lídra, ktorý bude viesť kreatívny a motivovaný tím ľudí, pričom veríme, že táto pozícia môže byť zaujímavá pre kandidátov/-ky tak zo Slovenska, ako aj zo zahraničia a so skúsenosťami zo zahraničia.

Prihlásiť sa je možné do 8.2.2021 (vrátane) e-mailom na vyberovekonania@bratislava.sk.
Celé  znenie inzerátu nájdete aj na internetovej stránke mesta a na stránke Profesia.

(ts)

Páčil sa vám článok?