Rezort kultúry si chce v prípade električky pri SND počkať na štúdiu i diskusiu, Vallo chce viesť konštruktívny dialóg

18.11.2020
0
SND električka PRibinova - trasa

Zdroj: JTRE

Páčil sa vám článok?

Ministerstvo kultúry si chce v rámci trasovania novej električkovej trate pri novej budove Slovenského národného divadla (SND) počkať na výsledky medzinárodnej expertnej skupiny, akustickú štúdiu a verejnú diskusiu. Následne k veci zaujme stanovisko. Informoval o tom hovorca rezortu kultúry Matúš Bystriansky.

"Ministerstvo kultúry považuje trasovanie novej električky za dôležitú tému, preto sa nikdy nezníži na konflikt vyvolávajúcu a argumentačne nepodloženú rétoriku magistrátu," uviedlo vo svojom stanovisku ministerstvo. 

Mesto Bratislava začiatkom novembra informovalo, že sa s ministerstvom kultúry stále nedohodli na trase električky pri novej budove SND. Magistrát pristúpil aj ku kompromisu a navrhol k trase električky po Pribinovej doplniť dodatočnú obchádzku okolo divadla. Samospráva tvrdí, že aj keď zatiaľ nezískala súhlas ministerstva k tomuto riešeniu, proces prípravy novej električkovej trate sa už nemôže odkladať. Mesto preto predložilo do procesu zmien a doplnkov územného plánu trasu po Pribinovej doplnenú o slučku okolo budovy divadla. Diskusia s rezortom kultúry sa tak presunie do územno-plánovacieho procesu, prípadne do procesu participácie v následnom posudzovaní vplyvov na životné prostredie, územnom či stavebnom konaní.

Mesto zriadilo medzinárodnú odbornú pracovnú skupinu na vyhodnotenie najvhodnejšieho technického riešenia trate, ktoré zamedzí negatívnym dosahom na divadlo. "Ideme podľa plánu, v piatok (6.11) sa prvýkrát stretla medzinarodná expertná skupina odborníkov na akustiku a vibrácie, som rád, že sa ten proces naštartoval a budeme sa baviť s ministertvom kultúry na odbornej báze," povedal pre banoviny.sk primátor  Vallo.

Vo výsledku postavia tú trať, s ktorou bude súhlasiť ministerstvo ako vlastník pozemkov. Ministerstvo aj SND podľa mesta do pracovnej skupiny nominovalo svojich zástupcov. „Bez vyhovujúceho technického riešenia sa o výstavbe električkovej trate pred divadlom nebude ďalej uvažovať," deklaruje hovorkyňa Bratislavy Rajčanová. Mesto je však stále presvedčené, že električka po Pribinovej môže skvalitniť tento verejný priestor. Reflektuje však aj záujem divadla, preto do zmien a doplnkov územného plánu navrhuje možnosť kombinovanej prevádzky električky a pridáva okrem priamej trasy pred divadlom aj slučku okolo budovy.

Primátor opäť dôraznil nevyhnutnosť skvalitnenia sietí MHD pre obyvateľov mesta. "Aby obyvatelia Vrakune, Ružinova a Podunajských Biskupíc sa dočkali raz toho, že električka dorazí až k nim. Prišli sme s kompromisným riešením, ktoré vyrieši problém verejného priestoru pred divadlom, myslím si, že musí byť mesto to, ktoré určuje, ako vyzerá doprava v meste, pevne verím, že to ministerstvo pochopí," vysvetli Vallo s tým, že sú naďalej pripravení viesť  so zástupcami rezortu kultúry konštruktívny dialóg.

To, že budúca električková trať v zóne Chalupkova povedie aj popred novú budovu SND po Pribinovej ulici, oznámil primátor Bratislavy Matúš Vallo koncom októbra 2019. Argumentoval tým, že sa po analýze javí tento variant ako najlepší. Spustenie trate po výstavbe predpokladal minulý rok magistrát v roku 2024.

(nc, tasr)

Páčil sa vám článok?