Bratislavské mestské časti deklarujú: Urobili sme všetko pre to, aby sa mohlo otestovať čo najviac obyvateľov

30.10.2020
hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Jednotlivé bratislavské samosprávy počas posledných 2 týždňov zriadili 401 odberových miest, zabezpečili viac ako 1600 administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov na zabezpečenie testovania.

Aj napriek prakticky denne sa meniacim informáciám mestské časti v súlade s pokynmi Ozbrojených síl Slovenska magistrát informuje, že bolo zriadených 401 odberových miest, zabezpečených viac ako 1600 administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov na zabezpečenie testovania.  Samosprávy materiálne vybavili odberové miesta, vrátane stanov, unimobuniek, stravovania, hygienických zariadení, ochranných pomôcok či distribúcie testovacích setov.

 Nakoľko samotné výtery môže vykonávať iba zdravotnícky personál, ktorý je mimoriadne vyťažený v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach, mestské časti v snahe zabezpečiť funkčnosť každého odberného miesta počas oboch víkendových dní, priebežne realizovali aj priamy nábor zdravotníkov. "Definitívne počty dostupných zdravotníkov, ktorých majú v prvom rade zabezpečiť Ozbrojené sily a bez ktorých nie je možné jednotlivé odberové miesta otvoriť, zatiaľ nie sú potvrdené. Naďalej preto prosíme zdravotníkov, ktorí môžu s odbermi pomôcť, aby kontaktovali jednotlivé mestské časti alebo magistrát hlavného mesta," spresňuje hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Dodávajú, že v rámci najväčšej logistickej operácie v histórii Slovenska, ktorej realizácia bola z veľkej časti prenesená na samosprávy, je spoločným cieľom mestských častí a mesta Bratislava umožniť čo najväčšiemu počtu obyvateľov úspešne sa otestovať s tým, že sa chcú vyhnúť obmedzeniam, ktoré budú platiť pre tých, ktorí test nepodstúpia.

Vzhľadom na množstvo obyvateľov Bratislavy, ktorí nemajú na území mesta prihlásený trvalý pobyt, ale aj na potenciálne tisíce obyvateľov prihraničných obcí v Rakúsku a Maďarsku, ktorí sa tiež budú chcieť otestovať v Bratislave, je mimoriadne ťažké odhadnúť nápor na dostupné odberové miesta. "Veľmi radi by sme zaručili každému, že bude môcť byť otestovaný, ale bohužiaľ, nedokážeme to. Prijaté pravidlá testovania nám neumožnia odhadnúť, koľko ľudí sa v našom meste bude chcieť otestovať," dodáva na záver Rajčanová.

Rajčanová preto odporúča sledovať operatívne pokyny z odberových miest, mestských častí a mesta Bratislava a riadiť sa nimi, podotýka, že iba tak dokážu čo najefektívnejšie využiť všetky dostupné testovacie kapacity.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?