Staré Mesto a Norimberg majú veľa spoločné

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský navštívil koncom septembra druhé najväčšie bavorské mesto Norimberg.

Počas návštevy sa stretol s vedúcimi odbornými pracovníkmi norimberského magistrátu z oddelení rozvoja mesta, územného plánovania, ekonomiky a dopravnej politiky. Predmetom jeho záujmu bola predovšetkým problematika strategického plánovania rozvoja mesta, tvorba územnoplánovacej dokumentácie a operačného rozpočtu mesta.

Starosta A. Ďurkovský sa tiež zoznámil s rozvojovým akčným programom pre tzv. vnútorné mesto Norimbergu, ktoré bolo v závere druhej svetovej vojny postihnuté bombardovaním spojeneckých vojsk a po 50 rokoch jeho opätovnej výstavby čelí podobným problémom ako bratislavské Staré Mesto.

Podobný prístup oboch miest konštatovali aj pri riešení statickej dopravy ako celoplošného systému regulovaného parkovania. Z hľadiska verejnej dopravy je na tom Norimberg oveľa lepšie, keďže má vybudované dve trasy metra, ktoré ďalej rozširuje. Dvadsať percent nákladov platí mesto, zvyšok poskytuje krajinská a spolková vláda. Podľa A. Ďurkovského, príklad polmiliónového Norimbergu je odpoveďou tým metroskeptikom, ktorí tvrdia, že mesto s 500 tisíc obyvateľmi je príliš malé na metro.

Na záver návštevy prijal A. Ďurkovského primátor Norimbergu Ludwig Scholz a niektorí predstavitelia politických frakcií, ktoré majú svoje zastúpenie v mestskom zastupiteľstve. Primátor Scholz deklaroval záujem svojho mesta o spoluprácu s partnermi zo strednej a východnej Európy, napr. pri výmene skúseností z realizácie projektov uprednostňovania verejnej dopravy pred individuálnou.

(miv)

Páčil sa vám článok?