FOTO: Dokončia rekonštrukciu Karloveskej radiály v sľúbenom termíne?

23.9.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Práce na rekonštrukcii Dúbravsko- Karloveskej radiály sú v plnom prúde, čo pre vodičov v západnej časti Bratislavy znamená zdĺhavé státie v kolónach. Termín dokončenia prác sa už raz posúval a to z polovice septembra na 26. október. Zisťovali sme, či nie je ohrozený i tento nový termín.

"Stavebné práce na DKR a ich postup kontroluje stavebný dozor (aj z hľadiska termínov). Kontrolný deň na stavbe sa koná raz mesačne. Na kontrolnom dni sa dotknutým inštitúciám prezentuje aktuálny stav stavebných prác a plánované kroky. Termín dokončenia DKR stále platí," reagovala na naše otázky hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová. 

Ak sa teda nič mimoriadne nestane, 26. októbra by po úseku mali premávať električky. 

"Uvedomujeme si zložitú situáciu obyvateliek a obyvateľov Karlovej Vsi a Dúbravky a snažíme sa ju v rámci možností zlepšovať. Faktom je, že ešte mesiac, do spustenia električky 26. októbra, bude dopravná situácia v tejto časti Bratislavy náročná. Robíme ale všetko pre to, aby sa jednotlivé obmedzenia na cestách postupne čo najrýchlejšie odstraňovali," dodala hovorkyňa. 

Posledná etapa rekonštrukcie  bola podľa pôvodného plánu pri podpise zmluvy so zhotoviteľom stavby naplánovaná od mája do septembra 2020. Aj pri tejto etape však prišlo k niekoľkotýždňovému omeškaniu. Dôvodom omeškania je podľa magistrátu predovšetkým neskorší začiatok rekonštrukcie spôsobený koronavírusom a tým pádom nemožnosťou zo strany zhotoviteľa stavby nasadiť svojich pracovníkov z Čiech kvôli povinnej karanténe. "Komplikácie ako napríklad realizácia alternatívneho riešenia pevnej jazdnej dráhy (ktorá je časovo náročnejšia), nutná prekládka vedenia vysokého napätia (s ktorou pôvodný projekt nerátal), odhalenie nevhodného podložia na Molecovej alebo zdegradovanej ochrany potrubia kanalizácie spôsobili sklz, ktorý sa už nepodarilo dobehnúť, a preto prichádza k oneskoreniu termínu spustenia električky celkovo o mesiac a pol," vysvetlila pred časom Rajčanová.

FOTOGALÉRIA (práce na radiále 22.9.2020):

​​Rekonštrukcia posledného úseku Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály za 65,1 milióna eur s DPH sa začala 2. mája. Realizuje ju vysúťažené konzorcium firiem DK Radiála. Modernizáciu zaplatia z európskych peňazí. V rámci stavebných prác modernizácie sa doteraz zrealizovali dve etapy, a to od zastávky Molecova po obratisko Kútiky a od obratiska po Záluhy (Damborského). Aktuálne sa pracuje na poslednej etape, teda úseku medzi tunelom a Molecovou (Riviéra) a buduje sa podchod v Dúbravke na zastávku Záluhy.  Práce mali podľa plánu ukončiť v priebehu septembra.

(ms)

Páčil sa vám článok?