Nový náter na Moste SNP: Už po roku sa odlupuje

8.8.2020
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Obnova chodníkov na Moste SNP je asi zakliata. Rekonštrukciu západnej lávky predĺžili viaceré komplikácie, takže s opravou východnej sa začalo s veľkým meškaním. Navyše sme zistili, že aj to, čo vyzeralo byť konečne hotové, je len provizórium.

S rekonštrukciou chodníkov na Moste SNP sa začalo pred dvoma rokmi, v septembri 2018, keď sa pracovníci firmy Hochtief pustili najskôr do západnej, tzv. viedenskej lávky. Hotová mala byť do konca mája 2019, no po odkrytí asfaltu sa ukázalo, že konštrukcia je v horšom stave ako sa predpokladalo. Do užívania ju preto odovzdali o takmer tri mesiace neskôr.

V septembri 2019 mala nasledovať oprava východnej, tzv. budapeštianskej lávky, no celé mesiace sa nič nedialo.  Platnosť zmluvy s firmou Hochtief totiž medzičasom vypršala, a tak magistrát musel znovu vyberať zhotoviteľa. Je ním opäť spoločnosť Hochtief, ktorá začala rekonštruovať lávku s deväťmesačným oneskorením, presne 11. mája tohto roku.

„Od tohto dátumu intenzívne prebiehajú práce, ktoré sa začali odstraňovaním asfaltového povrchu a výmenou nosných plechov. K dnešnému dňu sú nosné plechy vymenené z bratislavskej strany takmer po stred mosta. Následne sa začnú práce na obnove dlažby na terase z bratislavskej strany,“ informovala hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová. Náklady na opravu lávky sú v hodnote 1,3 milióna eur. „Pôvodný projekt rátal s vysprávkou 30 až 70 percent plechov na mostovke, počas prác sa však zistilo, že sú v zlom stave a bolo potrebné vymeniť 100 percent plechov za nové,“ doplnila.

Budapeštiansky chodník (na úvodnej foto článku) by mal byť podľa jej slov hotový do 30. septembra tohto roku. Ako sme však zistili, pracovať sa ešte bude aj na opravenom viedenskom chodníku. Možno ste si všimli, že nový náter na konštrukcii sa po necelom roku začal odlupovať.

Zdroj: ac

Nový náter na opravenom viedenskom chodníku sa už odlupuje.

Je to preto, že úprava podkladu pod náter sa odflákla? Magistrát má iné vysvetlenie: „Doteraz bol realizovaný len lokálny náter zábradlia a oceľovej konštrukcie, pričom komplexný náter bude realizovaný až po ukončení všetkých úprav mostovky. V súčasnosti na mostovke prebiehajú diagnostické hodnotenia a na základe ich výsledkov budú realizované aj jej úpravy.“

(ac)

Páčil sa vám článok?