Dotáciu na byty dostala Bratislava naposledy v roku 2013. Prečo nežiada o pomoc štátu ako iné mestá?

8.8.2020
0

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Výstavbu nájomných bytov vo vlastníctve obcí podporuje štát poskytnutím nenávratnej dotácie ministerstva dopravy a výstavby, ako aj úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Ako je to však s Bratislavou?

V rámci Bratislavského kraja nebola v tomto roku podaná ani jedna žiadosť o zvýhodnený úver na obstaranie nájomného bytu. „V roku 2019 bola na Štátny fond rozvoja bývania podaná jedna žiadosť o poskytnutie zvýhodneného úveru - obec Jakubov žiadala o poskytnutie úveru vo výške 461 730 eur na obstaranie 14 nájomných bytov. Úver bol obci priznaný v plnej výške,“ informovali nás na odbore komunikácie ministerstva dopravy a výstavby. Obci Jakubov zároveň ministerstvo priznalo dotáciu vo výške 248 620 eur na obstaranie spomínaných 14 nájomných bytov bežného štandardu, teda v priemere 17 759 eur na byt.

„Mestu Bratislava bola dotácia poskytnutá naposledy v roku 2013 vo výške 461 350 eur na obstaranie 48 nájomných bytov bežného štandardu na Čapajevovej ulici (teda v priemere 9 611 eur na byt, pozn. red.). Po roku 2013 nebola podaná ani jedna žiadosť o poskytnutie dotácie na obstaranie nájomných bytov mestom Bratislava alebo niektorou z jeho mestských častí,“ uviedol rezort. Pripomeňme, že pôvodný nájomný dom na Čapajevovej ulici v Petržalke (dnes Ulica Ondreja Štefanka) jeho neprispôsobiví obyvatelia tak zdevastovali, že bol v roku 2015 zrovnaný so zemou. Mestská časť Petržalka ho v roku 2013 predala súkromníkovi za symbolické euro s podmien­kou, že zabezpečí náhradné ubytovanie všetkým užívateľom, ktorí naň mali nárok.

Pomoc štátu nevyužívame

Dôvod, pre ktorý magistrát nežiada o dotáciu, je výška oprávnených nákladov. „Tie boli do minulého roka na úrovni do 1 000 eur/m2. Za túto sumu nie je reálne v Bratislave postaviť nové byty v potrebnej kvalite,“ vysvetlila hovorkyňa Katarína Rajčanová. Tento rok je suma vyššia, pre Bratislavu do 1 350 eur/m2 pri najvyššom energetickom štandarde, ktorý zároveň navyšuje ceny.

„Stále je to však relatívne nízka suma. Štandard pre novostavby sa aktuálne v Bratislave pohybuje okolo 1 800 eur/m2, hlavne pre vyvolané investície v okolí novostavby, požiadavky na kvalitu zhotovenia, parkovacie normy, vyššie ceny práce v Bratislave a podobne. S tým súvisí aj obmedzenie na výšku nájomného (5 % z oprávnených nákladov), ktoré nám neumožňuje zostaviť pestrejší mix nájomcov v mestských bytoch,“ pokračuje hovorkyňa.

Pripomína tiež, že žiadosti o úver zo ŠFRB možno podávať iba raz ročne, čo zhoršuje flexibilitu: „Preto nebolo a nie je momentálne pre mesto efektívne využívať fond.“

​(ac)

Páčil sa vám článok?