Pláž Tyršák nemá povolenie stavebného úradu Petržalka!

25.6.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Hoci pláž Tyršák pri Starom moste už funguje, Petržalku o súhlasné stanovisko nepožiadali. Ako sme zistili, pláž, ktorá je už takmer týždeň (od piatka) aj s bufetmi v prevádzke, dodnes nemá povolenie stavebného úradu v Petržalke. Je to v poriadku?  

Prevádzkovateľ niekdajšej Magio pláže si po minulé roky pozemky na Tyršovom nábreží prenajímal. Nájomnú zmluvu schvaľovalo mestské zastupiteľstvo. Bola v nej určená jasná suma za dni prevádzkovania, harmonogram výstavby, prevádzky a likvidácie pláže, aktivity a podujatia a najmä stanoviská k nájmu. Získať ich spolu s podmienkami od odborných oddelení magistrátu, Slovenského vodohospodárskeho podniku, Krajského pamiatkového ústavu  či  Mestskej časť Petržalka trvalo niekoľko mesiacov.

O realizácii aktuálnej pláže Tyršák sa naopak rozhodlo v podstate zo dňa na deň. Vo februári Slovak Telecom oznámil, že ďalší ročník Magio pláže už nebude organizovať a od 1. júna už spoločnosť Institute of Promotion začal užívať plochu na Tyršovom nábreží. Ako sa im to podarilo vybaviť tak rýchlo? „Keďže na jar 2020 sme všetci čelili situácii v súvislosti so šírením Covid 19, mesto nezvažovalo v neistých podmienkach pre verejné podujatia či stravovacie zariadenia vyhlasovať súťaž na prenájom plochy za týmto účelom. Mesto obdržalo jedinú žiadosť o súhlas so zaujatím verejného priestranstva za účelom vybudovania mestskej pláže na ploche na Tyršovom nábreží,“ informovala nás pred časom hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Nešlo teda o klasickú nájomnú zmluvu, ale o súhlas so zaujatím verejného priestranstva. Aj tu však boli potrebné stanoviská jednotlivých odborných oddelení. Ako nás napríklad informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák, aj oni stanovisko k novej pláži dávali, a to aj s technickými podmienkami.Petržalka však žiadne stanovisko nevydávala.

Pýtali sme sa na miestnom úrade v Petržalke, či mestská časť povolila tohtoročnú plaž a či Petržalka schvaľovala územné rozhodnutie o využití tohto územia. "Mestskej časti Bratislava-Petržalka bola zo strany stavebníka doručená žiadosť o dodatočné stavebné povolenie s dokladmi potrebnými na vydanie predmetného povolenia. Žiadosť je momentálne v procese posudzovania petržalským stavebným úradom," informovala nás Mária Halašková z komunikačného úradu Petržalky. Otázka je, či je za týchto okolností v poriadku, že pláž napriek tomu funguje.

Zaujatie verejného priestranstva sa týka užívania plochy po dobu, ktorá nepresahuje jeden rok. Mesto sa pre ňu podľa hovorkyne rozhodlo aj pre neistú epidemiologickú situáciu, kedy možno zaujatie verejného priestranstva zrušiť ľahšie ako nájomnú zmluvu.

Predpokladaná doba užívania plochy na Tyršovom nábreží je tento rok do 14.10. 2020.

(in,nc)

 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie