Dobrá správa z Ružinova: Testovaní zamestnanci sú negatívni, v pondelok tak nastúpia do práce

30.5.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

V Ružinove v predošlých dňoch testovali na protilátky učiteľov a nepedagogických pracovníkov, ktorí mali v pondelok nastúpiť do škôl. Vzniklo tak podozrenie, že niektorí ešte stále môžu byť infekční, čo sa, našťastie, nepotvrdilo.

Dobré správy z Ružinova. Všetci testovaní zamestnanci škôl a škôlok, ktorí v pondelok nastúpia do práce, mali testy na koronavírus negatívne. "Všetky školy a škôlky v Ružinove tak môžeme v pondelok otvoriť podľa plánu a rodičia si môžu byť istí, že svoje deti posielajú do najbezpečnejšieho možného prostredia, aké sme pre ne dokázali pripraviť," informuje na sociálnej sieti s radosťou starosta Ružinova Martin Chren.

Ako sme vo štvrtok informovali, z takmer 800 zamestnancov, ktorých zdravotný stav zdarma preverila spoločnosť súkromné laboratórium, bezbolestným laboratórnym testom z odberu krvi, sa u 35 prejavili protilátky typické pre koronavírus. U zhruba dvadsiatich dokonca aj ten typ protilátok, ktorý sa prejavuje aj vtedy, keď je človek stále infekčný. Dodatočne preto podstúpili aj PCR test výterom, ktorý potvrdil, že nikto z nich infekčný nie je.

"To, že až 35 - čiže 4 % z našich testovaných zamestnancov - prekonali koronavírus je pre mňa naozaj šokujúce zistenie. Drvivá väčšina z nich nemala žiadne príznaky, sami o tom nevedeli. Považujem to za veľmi dobrú správu, "hovorí Chren.

Podľa jeho slov testovaním vôbec prvýkrát na celom Slovensku získali spoľahlivé dáta o “premorenosti” väčšej skupiny obyvateľstva kvalitným testom a zároveň sa potvrdilo, že väčšina prípadov COVID-19 je bezpríznaková.

Páčil sa vám článok?