VIDEO Koronavírus: V Ružinove testovali zamestnancov škôl, až 30 sú pozitívni na protilátky!

28.5.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

V bratislavskom Ružinove, ako jedinej mestskej časti, dnes a včera testovali učiteľov a nepedagogických pracovníkov, ktorí majú v pondelok nastúpiť do škôl. Z prvých 515 testovaných na protilátky sa až v 30 prípadoch ukázalo, že sa stretli s ochorením Covid-19, pričom 17 z nich môžu byť infekční. Hrozí, že školy neotvoria.

Keďže test z krvi na protilátky nevypovedá o tom, či ešte ochorenie máte alebo ste ho už prekonali, pozitívne testovaným zamestnancom ružinovských materských a základných škôl okamžite nariadili presnejšie testy PCR metódou (výtery), ktoré odhalia prítomnosť vírusu. Výsledky majú byť známe najneskôr do 48 hodín. Spolu bude v Ružinove otestovaných 800 zamestnancov z približne 1 150, ktorí sa v pondelok 1. júna chystajú do škôl k deťom. To zároveň znamená, že k dnešným 17 podozrivým zamestnancom ešte môžu pribudnúť ďalší.

Starosta Ružinova Martin Chren bol z výsledkov testovania dosť prekvapený. „Zistenie, že niektorí zamestnanci majú v krvi protilátky na Covid-19, však ešte neznamená, že sú aj infekční. Preto musia podstúpiť PCR testy, ktoré podozrenie potvrdia alebo vyvrátia. Ak však čo len jeden zamestnanec bude nakazený, škola sa v pondelok neotvorí,“ zdôraznil starosta.

FOTOGALÉRIA:

To, že je človek infekčný, potvrdzuje prítomnosť protilátok IgA v krvi – tie sa vylučujú ako prvé v čase, keď ochorenie prebieha. V krvi však môžu byť aj rok, keď už prekonáte ochorenie a nemáte nijaké príznaky. „U spomínaných 17 zamestnancov, ktorí mali v krvi protilátky IgA, je možné, že ochorenie ešte prebieha. Ale na potvrdenie alebo vylúčenie infekčnosti musíme ich musíme pretestovať PCR metódou,“ potvrdil Peter Lednický, riaditeľ spoločnosti Alpha Medical, ktorá testovanie zabezpečila.

Do nedele už budú všetci pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci vedieť, ako dopadol výsledok ich testu, či sú zdraví, nakazení alebo chorobu „iba“ prekonali a v súčasnosti nie sú rizikoví. Rodičia detí budú mať takto istotu, že každý pracovník absolvoval test, takže ak sa ich škola v pondelok otvorí, nemusia sa obávať, že by sa deti od učiteľa či vychovávateľa nakazili.

„Pre našu mestskú časť je to výnimočný projekt aj preto, že ako prví budeme poznať presné dáta o premorení časti ľudí, ktorí tu žijú a pracujú. Aj vďaka tomu budeme vedieť adresnejšie nastaviť protiepidemiologické opatrenia do budúcnosti tak, aby nimi čo najmenej trpeli ľudia, ale zároveň, aby nezvyšovali riziko nákazy,“ doplnil starosta Chren. Ružinov je jediná samospráva v Bratislave a možno jediná na Slovensku, ktorá dala preventívne otestovať všetkých zamestnancov, ktorí prídu v pondelok do práce. Pridajú sa po tomto zistení ďalšie mestské časti?

Takto dopadlo prvých 515 testovaných zamestnancov škôl v Ružinove:

Protilátky IgA (pacient môže byť v aktívnej fáze ochorenia Covid-19):

498 IgA negatívnych

7 IgA hraničných,

10 IgA pozitívnych

Protilátky IgG (sú dôkazom toho, že človek už chorobu prekonal):

498 IgG negatívnych,

12 IgG pozitívnych,

5 IgG hraničných

(ac)

Páčil sa vám článok?