Hrozba koronavírusu: Budú po Ružinove aj ďalšie mestské časti testovať pred otvorením škôl učiteľov?

28.5.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

V Bratislave rezonuje informácia, že v Ružinove testovali učiteľov a nepedagogických pracovníkov, pričom zistili, že z prvých 515 testovaných má 30 pozitívny test na protilátky na koronavírus! Číslo šokovalo viacerých, najmä s dodatkom, že 17 z nich môžu byť ešte i v súčasnosti chorí na COVID-19. Budú mestské časti nasledovať príklad Ružinova v snahe upokojiť rodičov?

Pozitívny rýchlotest znamená, že sa človek stretol s ochorením Covid-19. „U spomínaných 17 zamestnancov, ktorí mali v krvi protilátky IgA, je možné, že ochorenie ešte prebieha. Ale na potvrdenie alebo vylúčenie infekčnosti ich musíme pretestovať PCR metódou,“ potvrdil Peter Lednický, riaditeľ spoločnosti Alpha Medical, ktorá testovanie zabezpečila.

Ružinov ako jediná mestská časť dala svojich učiteľov a nepedagogických pracovníkov testovať aj vďaka tomu, že túto možnosť dostala ako sponzorský dar. Nie je to totiž lacná záležitosť. Pri 20 zariadeniach to vychádza na 10-15-tisíc eur, a pre samosprávy sú to veľké peniaze najmä z hľadiska efektivity tejto akcie. Ak totiž človeka dnes otestujú, kde je záruka, že zajtra sa už nemôže infikovať? Ako často by sa malo testovať, aby to malo efekt? A kto by to zaplatil?

Zrejme aj z týchto dôvodov sa veľké mestské časti, ktoré sme oslovili, rozhodli neprekračovať opatrenia ministerstva a hygienikov.

Staré Mesto – „Zamestnancov MŠ a ZŠ pred návratom detí netestujeme. Vzhľadom na počty nakazených v Starom Meste, ako aj s prihliadnutím na výsledky testovania viac ako sto osôb na nariadenie mestskej časti SM v dôsledku dôvodneho podozrenia na nákazu, s nulovým pozitívnym výsledkom, nepovažujeme v Starom Meste testovanie za nutné. V školách sa bude pravidelne monitorovať zdravotný stav detí i pracovníkov, každé ráno im bude meraná telesná teplota, priestory sa budú denne dezinfikovať, deti si budú ruky umývať pod dohľadom pedagógov, povinné sú rúška atď. Do práce nenastúpia osoby, ktoré majú 65+, pracovníci s chronickými ochoreniami a pod. Toto všetko sú opatrenia, ktoré v aktuálnej situácii považujeme za dostatočné. Mestská časť získala zo ŠHR testy, ktoré použije operatívne pri výskyte akéhokoľvek dôvodu na testovanie.,“ informoval nás Matej Števove, hovorca Starého Mesta.

Nové Mesto – „Snažíme sa pripraviť školy a škôlky čo najlepšie, aby boli bezpečným miestom pre deti, ako aj pre pracovníkov škôl. Budeme postupovať v zmysle inštrukcií, ktoré sme dostali od ministerstva školstva, ako aj od Uúradu verejného zdravotníctva. Všetky zariadenia v týchto dňoch dezinfikujeme špeciálnym prípravkom na báze polyméru, ktorý je nezávadný, netoxický. Koncentrát má vlastnosti podobné vode, pričom vytvára na povrchu tenký polymérový film, ktorý prenikne hlboko do povrchových pórov a zaisťuje antimikrobiálne pôsobenie po dobu až niekoľko týždňov. Zároveň plánujeme vybavenie tried ozonizérmi, ktoré dezinfikujú priestory a osvedčili sa nám napríklad v knižnici,“ vyjadril sa Marek Tettinger, hovorca Nového Mesta

Dúbravka – „Mestská časť Bratislava - Dúbravka neorganizuje plošné testovanie učiteľov. V súvislosti so žiakmi, učiteľmi a organizáciou vyučovania postupujú školy a zriaďovateľ v zmysle preventívnych opatrení nákazy COVID-19, ktoré vydalo ministerstvo školstva,“ informovala nás Lucia Marcinatová, hovorkyňa Dúbravky.

Karlova Ves – Zamestnanci materských a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti MČ Bratislava - Karlova Ves pred prvým nástupom do práce vyplnia a odovzdajú riaditeľke/riaditeľovi školy zdravotný dotazník, ktorý pripravilo ministerstvo školstva.

V ňom každý pedagogický pracovník odpovie na šesť jednoduchých otázok:

- či nemal zvýšenú teplotu nad 37 st.,

- či nepociťuje škriabanie alebo bolesť v hrdle,

- či nepociťuje bolesť hlavy,

- či má ťažkosti s dýchaním,

- či nemá kašeľ

- či nepociťuje neobvyklú únavu.

Ak zamestnanec má niektorý z uvedených príznakov, neodkladne o tom informuje svojho nadriadeného, ktorý ho pošle domov. Následne bude zamestnanec kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. Okrem toho bude zamestnancom materských škôl každé ráno zmeraná telesná teplota,“ reagoval na našu otázku Branislav Heldes, hovorca Karlovej Vsi.

Petržalka – V Petržalke plánujú od pondelka otvoriť 23 materských škôl, 11 základných škôl a 11 školských klubov. „Mestská časť Bratislava - Petržalka sa v otázke obnovenia školského vyučovania a prevádzky školských zariadení riadila pokynmi a usmerneniami Ministerstva školstva a celý proces nastavovala tak, aby splnila stanovené podmienky. Testovanie školských zamestnancov na prítomnosť ochorenia COVID-19 medzi nimi nebolo a na úrovni štátu sa táto téma smerom k zriaďovateľom škôl nijako nekomunikovala. Obnovenie školského vyučovania a prevádzky školských zariadení v sebe nesie istú mieru rizika aj bez ohľadu na to, či boli otestovaní školskí zamestnanci, keďže ešte väčšiu skupinu osadenstva škôl budú tvoriť samotní žiaci. Veríme však, že pri dodržiavaní hygienických opatrení a monitorovaní situácie sa podarí zabezpečiť prevádzku škôl bez väčších ťažkostí. Ak ktorýkoľvek riaditeľ ZŠ alebo MŠ uzná za potrebné vykonať otestovanie niektorého zamestnanca alebo zamestnancov, MČ takéto testovanie určite bezodkladne zorganizuje,“ odpovedala Mária Halašková z komunikačného oddelenia Petržalky.  

Rača – „Mestská časť Bratislava-Rača aktuálne neplánuje hromadne testovať zamestnancov MŠ a ZŠ. Takéto testovanie by malo pre nás zmysel len ak by sa vykonávalo pravidelne a u všetkých, ktoré MŠ a ZŠ navštevujú, vrátane detí a ich rodičov. Samozrejme, ak sa u niekoho vyskytnú príznaky, k testom pristúpime,“ vyjadrila sa pre Bratislavské noviny Ema Mária Ondrušková z Oddelenie kultúry a komunikácie mestskej časti Rača.

V prípade detí by to zrejme bolo komplikovanejšie. Súkromné laboratóriá testy na koronavírus deťom do 10 rokov nerobia. Druhým faktom je, že deti nepatria medzi rizikové skupiny. Podľa Analýza prípadov ochorení COVID-19, ktorú nedávno zverejnil ÚVZ SR, patrí skupina detí od 5 do 14 rokov k minimálne zastúpeným medzi pozitívne infikovanými. (Prevládajú 20-24-roční a 25-34-roční, pozn. red.)

(in)

Páčil sa vám článok?