Magistrát o budove Lekárne u Salvátora: Máme záujem budovu zrekonštruovať a vrátiť ju Bratislavčanom

26.5.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Jedna z najkrajších stavieb Bratislavy, budova legendárnej Lekárne u Salvátora na Panskej 35 v Starom Meste, sa môže dočkať rekonštrukcie a sprístupnenia svojich vnútroných priestorov verejnosti. Mesto totiž poslancom predložilo návrh, ako je možné tento zámer dosiahnuť.

Ako sme vás už v pondelok informovali, hlavné mesto pod vedením primátora Matúša Valla má záujem zámenou nadobudnúť do výlučného vlastníctva ikonickú budovu známu ako Lekáreň u Salvátora, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Mesto je totiž iba jej polovičným vlastníkom a na to, aby mohla Bratislava naplno využiť potenciál tejto budovy, je potrebné jej plné vlastníctvo. Ide o trend nového vedenia magistrátu zabrániť ďalšiemu chátraniu vzácnych budov, ku ktorému v minulosti dochádzalo.

"Budova patrí medzi najfotografovanejšie v historickom centre mesta. Dal ju postaviť známy lekárnik d Rudolf Adler v roku 1904 firmou Kittler a Gratzl, ktorá stavala okrem iného aj kúpele Grössling. Lekáreň fungovala v tomto dome od roku 1904 nepretržite počas monarchie, československej republiky, Slovenského štátu a aj počas socializmu. Jej činnosť ukončila v roku 1995 reštitúcia. Následnými prevodmi majetku a nedohodou s mestom bol z budovy odvezený aj historický a veľmi hodnotný mobiliár z 18. storočia," približuje význam budovy hovorkyňa magistrátu Katarína Jánošíková.

Budova už roky chátra a nevyhnutne porebuje rekonštrukciu. Ak by sa do jej interiéru podarilo vrátiť aj viac ako tristo rokov starý nábytok (budovu postavili tak, aby presne pasovala rozmermi k nábytku, čo je mimoriadna zvláštnosť), vznikol by veľmi atraktívny priestor.

Viac sa vysokej hodnote budovy dozviete tu:

​Druhá polovica budovy je v rukách súkromného vlastníka, výmera celej stavby je 242 m². Výsledkom rokovaní magistrátu s druhým vlastníkom je, že mesto má aktuálne možnosť získať celú budovu do výlučného vlastníctva zámenou za iný nebytový priestor na Panskej ulici.

FOTOGALÉRIA:

Tento zámer, ktorým by Bratislava získala do svojich rúk vzácnu budovu, musí schváliť mestské zastupiteľstvo trojpätinovou väčšinou všetkých poslancov. "Hlavné mesto má záujem budovu zrekonštruovať a vrátiť túto ikonickú stavbu Bratislavčanom a Bratislavčankám tak, aby opäť mohli navštevovať a obdivovať jej krásne priestory. Mesto má záujem získať aj mobiliár s cieľom čo najvernejšie zachovať unikátny genius loci tohto priestoru, prípadná dohoda v budúcnosti bude závisieť od ponúkaných možností," uzavrela Jánošíková.

(ms)

 

Páčil sa vám článok?