Primátorovi Vallovi znížia plat, požiadal o to sám

25.5.2020
Matúš Vallo

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Situácia s koronavírusom, keď sa mnoho ľudí i firiem dostalo do ekonomických problémov, sa pravdepodobne premietne aj na bratislavskom magistráte. Primátor Matúš Vallo požiadal o zníženie svojho platu.

Návrh na zníženie platu primátora Bratislavy Matúša Valla z dôvodu ekonomických opatrení súvisiacich s ochorením COVID- 19 predložila prvá námestníčka primátora Tatiana Kratochvílová. Požiadal o to však sám primátor. O návrhu budú vo štvtok hlasovať mestskí poslanci.

Zníženie platu, ak ho poslanci schvália, začne platiť od júna. Ide vlastne o zníženie navýšenia platu primátora, ktoré začalo platiť od januára. 

Navýšenie platu primátora o 50 % platné od januára schválilo zastupiteľstvo v novembri. Podľa zákona patrí primátorovi Bratislavy plat, ktorý je násobkom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok a čísla 3,98, no poslanci môžu plat primátora zvýšiť až o 60 percent.

V súčasnosti sa vypláca primátorovi mesačný plat vo výške 6048 eur (1013 x 3,98 = 4031,74 + 50 % navýšenie 2 015,87 = 6048).

​Priemerná mesačná mzda za minulý rok však vzrástla z 1013 na 1092 eur, čo automaticky znamená zvýšenie platu primátora na 6520 eur. Preto sa Vallo rozhodol v súvislosti s pandemickou situáciousi svoj plat upraviť a požiadal o zníženie percentuálnej zložky platu z pôvodne priznaného 50 percentného navýšenia na 39,14 percenta tak, aby sa mu vyplácal mesačný plat vo výške 6048 eur. 

"Naďalej bude posielať aj sumu 480 eur, ktorá predstavuje minuloročné zvýšenie platu oproti nástupnému platu z roku 2018, na transparentný účet Nadácie mesta Bratislavy a to od júna. Doteraz túto sumu posielal na účet organizácie ktopomozeslovensku.sk. Zníženie svojho platu považuje primátor za gesto solidarity s ľuďmi, ktorých sociálna a ekonomická situácia sa zhoršila v dôsledku výpadku príjmov v čase koronakrízy," povedala nám k platu primátora hovorkyňa magistrátu Katarína Jánošíková.

(ms)

Páčil sa vám článok?