Lokálny gastrobiznis zažíva ťažké časy: Ako vidia svoju budúcnosť majitelia prevádzok v centre mesta?

16.5.2020
0
Urban House terasa na Laurinskej

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Podnikatelia v lokálnom gastre avizujú, že dvojmesačný výpadok tržieb už nedobehnú. Majitelia krčiem, hotelov, kaviarní, reštaurácií tak hovoria, že zažívajú ťažké časy, pomocou by pre nich bola pomoc s nájomným letných terás.

Jedným zo segmentov ekonomiky, ktorý zasiahla koronkríza pomerne výrazne, je gastrobiznis. Prevádzky boli od polovice marca úplne zatvorené a odstrihnuté od príjmov. Neskôr mohli predávať cez výdajné okienko a dnes už majú otvorené aspoň terasy, dvojmesačný výpadok tržieb už však citeľne pocítili. Majitelia krčiem, kaviarní, reštaurácií tak hovoria, že ich budúcnosť je doslova ohrozená.

Štát im však zatiaľ prakticky nepomohol, no v niektorých mestách pomohli podnikateľom mestské samosprávy odpustením dane za letné terasy. Napríklad v Trenčíne, Žiline, Trnave či Lučenci.

Na stole je dnes tak aktuálna otázka platenia nájmov prevádzok letných terás. V hlavnom meste riešenie 100% odpustenia dane navrhol magistrát. Väčšina podnikov však má svoje prevádzky na pozemkoch Starého Mesta. A vedenie tejto mestskej časti vysvetľuje, prečo si na rozdiel od magistrátu či iných slovenských miest úplné odpustenie poplatkov dovoliť nemôže.

Branislav Franky Benian hovorí o zlých časoch. Šéfuje viacerým podnikom v Bratislave, napríklad mestskému Urban House na Laurinskej alebo luxusnejšiemu Old Fashioned Bar či The Velvet. „V prevádzkach aktuálne robíme tržby niekde na úrovni 15 percent. Ak máme z toho ešte zaplatiť nájmy za terasy, je to situácia na hrane. V centre majú terasy priamy vplyv na chod reštaurácií, teraz sme odkazaní len na ne, a to nehovorím, že sme obmedzení časom a počtom stolov, prípadne zákazníkmi, ktorí môžu byť na terase,“ vysvetľuje.

Zdroj: nc

​Terasa Urban House na Laurinskej

Na fungovanie prevádzok na terase, samozrejme, vplýva aj počasie, ktoré nebolo v posledných dňoch ideálne a bolo ako na hojdačke. „Keď do toho započítam ďalší faktor, a to počasie, keď prší a je chladnejšie, ako bolo napríklad včera či predvčerom, v ten deň mám nulu,“ hovorí. Je podľa neho dôležité, aby im pomohli s nájomným, pretože takto nie sú schopní fungovať ďalej. "Tých 25 % by sme možno ešte zvládli, ale platiť polovicu, ako pôvodne avizovala starostka Aufrichtová, pri súčasných podmienkach, aké v súčasnosti máme, je veľmi slabá pomoc. Je to jednoducho veľa," dodáva.

O 25 percentách hovorí preto, lebo sa objavil zo strany Starého Mesta kompromisný návrh. Mestská časť by odpustila podnikateľom 50 percent z dane a 25 percentami by mohol prispieť magistrát, na ktorého účty prúdi turistická daň z celého mesta. Podnikateľ by tak nakoniec zaplatil 25 percent z pôvodnej sumy.

Prevádzky sa dnes boria s obmedzeniami, ktoré im uložil hlavný hygienik a ktoré musia dodržiavať. Stoly musia byť na terasách vzdialené od seba dva metre, čím sa znížila ich kapacita a prevádzky dnes obslúžia značne menej zákazníkov ako za „plnej prevádzky". Kaviarnici ako výrazné obmedzenie vnímajú aj obmedzenie času otvorenia prevádzky, ktorá je len do ôsmej večer. „ Prečo to nepovolili aspoň do 22.00 h večer?“ pýta sa jeden z nich. Tesne pred záverečnou sa podľa jeho slov zvýši frekvencia objednávok. „Jeden objednáva cez druhého, všetci chcú objednávky naraz a my musíme potom zatvoriť, lebo čas hrá proti nám,“ hovorí o dnešnej situácii majiteľ nemenovanej prevádzky v centre. To nehovorí o kontrolách mestských či štátnych policajtov, ktorí prišli na kontrolu viackrát na podnet obyvateľov, ktorí bývajú v blízkosti prevádzky.

Zdroj: nc

Martin Zlejší Creative & Brand director mestských prevádzok Caffe Mondieu, ktorý prevádzkuje viacero podnikov nielen v centre mesta, hovorí o poklese tržieb za toto obdobie oproti minulému roku o cca 80 %. Veľmi sa nestotožňuje ani s návrhom platiť za terasy 25 % pôvodnej ceny nájmu, zdá sa mu to veľa hneď z viacerých dôvodov. "Prevádzky boli zatvorené od cca polovice marca, aktuálne síce máme otvorené, ale len terasy, kde sme výrazne obmedzení, " hovorí Zlejší. Prevádzky potom podľa neho nie sú schopné splácať vysoké nájomné za priestory. Ako dodáva, stále nie je úplne jasný termín plného sprevádzkovania reštaurácií.

Zdroj:

Ako príklad uvádza mestá, ktoré poplatky odpustili vo výške 100 %. Podľa neho je to výrazná pomoc, aby miestne gastro v ťažkých časoch podržali a úplne nezruinovali a podľa tejto pomoci bude podľa neho vyzerať miestny gastrobiznis v budúcnosti. „V tejto náročnej situácii by sa podľa nášho názoru mohlo jednať len o symbolický poplatok,“ dodáva Martin Zlejší.

Zdroj: nc

Staromestská radnica si však podľa slov jej starostky nemôže dovoliť odpustiť daň na nulu, pretože by to pre rozpočet mestskej časti znamenalo výpadok financií potrebných na školstvo, sociálne služby či údržbu mesta. Iné mestá odpúšťajú 100 % dane za zaujatie verejného priestranstva preto, lebo si to môžu dovoliť. Majú napríklad príjmy z turistickej dane. Mestská časť ťahá v tomto prípade za kratší koniec, lebo turistická daň ide do magistrátnej pokladnice, nie do staromestskej.

Zdroj: nc

​Prevádzky Mondieu v centre mesta

Pokiaľ ide o magistrát, ktorému do pokladnice prúdi turistická daň, ten už informoval, že na zastupiteľstvo podáva návrh na odpustenie dane za užívanie verejného priestranstva pre terasy na pozemkoch hlavného mesta. Niektoré pozemky, aj v centre Bratislavy, sú totiž mestské, iné staromestské. 

Príjmy z poplatkov za terasy však v prípade hlavného mesta tvoria iba 200-tisíc eur, pričom jeho rozpočet ráta s príjmami 450 miliónov. Pri Starom Meste tvoria tieto poplatky cca milión eur pri rozpočte 28 miliónov, čo je obrovský rozdiel.

"Ak sa Staré Mesto nechce ocitnúť v situácii, kedy by si muselo vziať úver (ktorý by mimochodom splácali Staromešťania), môže naša podpora lokálneho gastrobiznisu dosiahnuť maximálne 50-percentné odpustenie dane. Toto číslo je výsledkom riadnej analýzy finančných možností mestskej časti. Ak by mesto pomohlo kaviarnikom (nielen v Starom Meste, ale aj v iných mestských častiach) a zadotovalo by 25 % dane za zaujatie verejného priestranstva, znamenalo by to pre podnikateľov celkovú úľavu vo výške 75 % z dane. Považujeme to za rozumné riešenie a rokujeme o tom s vedením mesta," dodáva staromestská radnica.

(nc)

Páčil sa vám článok?