Staré Mesto podnikom poplatky za terasy celkom neodpustí. Toto sú dôvody

13.5.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Majitelia reštaurácií čelia v čase koronakrízy veľkým finančným problémom. Kým v niektorých mestách im dane za terasy odpustia úplne, v bratislavskom Starom Meste to tak nebude. Samospráva vysvetľuje svoje dôvody.

Podniky môžu mať v súčasnosti do 20.00 h otvorené aspoň terasy. No ich vnútorné priestory ostávajú uzavreté a na terasách musia byť rozostupy medzi stolmi minimálne dva metre (čím sa citeľne znižuje ich kapacita), a tak je jasné, že veľké zárobky očakávať nemôžu. Nehovoriac o tom, že  pri jednom stole môžu s výnimkou rodičov s deťmi sedieť iba dvaja ľudia. 

V niektorých mestách preto podnikom poplatky za terasy odpúšťajú a to až vo výške 100 percent. Bratislavské Staré Mesto sa však na tento krok nechystá a takto vysvetľuje svoje dôvody.

"Vedenie Starého Mesta rozumie ich ťažkej situácii, celé týždne platili nájomné, hoci tržby boli na nule. Toto je situácia, s ktorou sa musíme nejako vysporiadať. A musíme sa s ňou vysporiadať tak, aby riešenie nevygenerovalo ďalšie problémy. Pred pár dňami sme sa stretli s majiteľmi kaviarní a reštaurácií a transparentne sme im vysvetlili, čo si Staré Mesto môže dovoliť a čo už by bolo značne problematické," informuje starostka mestskej časti Zuzana Aufrichtová na sociálnej sieti.

"Staré Mesto si nemôže dovoliť znížiť daň zo zaujatia verejného priestranstva na nulu, pretože by to pre rozpočet mestskej časti znamenalo výpadok financií potrebných na školstvo, sociálne služby, údržbu mesta a pod. Mestá ako Trnava alebo Trenčín odpúšťajú 100 % dane za zaujatie verejného priestranstva preto, lebo si to môžu dovoliť. Do ich pokladnice prúdia aj dane za ubytovanie (turistická daň). Tie do rozpočtu bratislavských mestských častí idú vo výške 0 €, dane z ubytovania idú do magistrátnej pokladnice. V tomto je situácia spomenutých miest jednoduchšia," argumentuje Aufrichtová.

Pokiaľ ide o magistrát, ktorému do pokladnice prúdi turistická daň, ten už informoval, že na zastupiteľstvo podáva návrh na odpustenie dane za užívanie verejného priestranstva pre terasy na pozemkoch hlavného mesta. Niektoré pozemky, aj v centre Bratislavy, sú totiž mestské, iné staromestské. 

Príjmy z poplatkov za terasy však v prípade hlavného mesta tvoria iba 200-tisíc eur, pričom jeho rozpočet ráta s príjmami 450 miliónov. Pri Starom Meste tvoria tieto poplatky cca milión eur pri rozpočte 28 miliónov, čo je obrovský rozdiel.

"Ak sa Staré Mesto nechce ocitnúť v situácii, kedy by si muselo vziať úver (ktorý by mimochodom splácali Staromešťania), môže naša podpora lokálneho gastrobiznisu dosiahnuť maximálne 50-percentné odpustenie dane. Toto číslo je výsledkom riadnej analýzy finančných možností mestskej časti. Ak by mesto pomohlo kaviarnikom (nielen v Starom Meste, ale aj v iných mestských častiach) a zadotovalo by 25 % dane za zaujatie verejného priestranstva, znamenalo by to pre podnikateľov celkovú úľavu vo výške 75 % z dane. Považujeme to za rozumné riešenie a rokujeme o tom s vedením mesta," dodáva staromestská starostka.

(ms)

Páčil sa vám článok?