Poprechádzajte sa po virtuálnej Bratislave: Zverejnili 3D mapy mesta zo súčasnosti i minulosti

15.5.2020
0

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Chceli by ste sa vybrať na prechádzku centrom hlavného mesta, ale súčasná situácia vám to neumožňuje? Na výlet sa môžete vybrať online. Magistrát zverejnil prvé štyri 3D mapové aplikácie zachytávajúce mesto.

Magistrát aktuálne poskytuje k dispozícii štyri mapové aplikácie. Ide o 3D ortofotomapu mesta zobrazovanú technológiou MESH z roku 2019. Vývoj mesta v čase dokumentuje podobná MESH ortofotomapa, ktorá zachytáva stav hlavného mesta spred ôsmich rokov, teda v 2012. Okrem toho je tu možné nájsť aj 3D modely budov vo vysokej kvalite LOD3 a digitálny model terénu mesta bez budov.

Ide o nové aplikácie, ktoré vo vlastných kapacitách vyrobili pracovníci bratislavského magistrátu. „Náš MESH model centra Bratislavy nemá v rámci GIS okolitých hlavných miest konkurenciu a je porovnateľný len s modelom na Google Earth,“ hovorí primátor Bratislavy Matúš Vallo. Do dvoch rokov by v Bratislave chceli kvalitatívne prekonať aj produkt giganta zo Silicon Valley. Magistrát plánuje rozširovať počet dostupných mapových aplikácií, teraz sa zamerajú na prípravu technickej mapy mesta a územného plánu.

Trojrozmerné mapy môžu slúžiť ako zaujímavé rozptýlenie návštevníkov webu, majú však mnohé možnosti využitia pri plánovaní ďalšieho rozvoja. Dnes zverejnené mapové aplikácie vytvorili zamestnanci magistrátu v rámci testovania nových technológií vo veľmi krátkom čase. Doteraz si podobné činnosti radnica musela objednávať u externých dodávateľov, často za nevýhodných podmienok. „Ukazuje sa, že v budúcnosti si bude môcť magistrát tieto služby zabezpečovať sám, čo nám pomôže ušetriť nemalé finančné prostriedky,“ vysvetľuje riaditeľ IT sekcie bratislavského magistrátu Lukáš Sojka.

Nové 3D mapy si môžete pozrieť TU.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?