VIDEO: Mŕtve ryby na brehu Draždiaka znepokojili ľudí, rybári vysvetľujú, čo sa stalo

15.5.2020
0
Páčil sa vám článok?

Osem uhynutých kaprov na brehu jazera Veľký Draždiak v bratislavskej Petržalke sme videli včera, šesť sme ich narátali predchádzajúci deň... Na mŕtve ryby plávajúce v tomto jazere nás upozornili viacerí čitatelia. Je vo vode nebezpečná baktéria či vírus?

Možno sa pamätáte na vlaňajší hromadný úhyn rýb na Kuchajde v Novom Meste. Rybári najskôr predpokladali, že ide o pomerne bežný jav, keď sa s prvým teplejším počasím na brehu jazier každoročne objavujú uhynuté ryby – sú to slabšie jedince, ktoré neprežili zimu, prípadne sťahovanie z rybníkov, odkiaľ pochádzajú. Situácia na Kuchajde však bola vážnejšia, ryby totiž hynuli v obrovských počtoch. Napokon sa ukázalo, že problémom je vírusové ochorenie, ktorému podľahli. Hygienici Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava vydali vtedy zákaz kúpania pre zlú kvalitu vody.

Na Kuchajde padali minulý rok stovky rýb denne, to sa s dnešnou situáciou na Veľkom Draždiaku nedá porovnať. Niekoľko uhynutých kusov je v tomto období bežná vec, deje sa to aj v iných rybárskych revíroch, napríklad v jazere na Štrkovci. Väčšinou odchádzajú ryby, ktoré majú slabšiu imunitu,“ vysvetlil pre Bratislavské noviny Jozef Mikulášik zo Slovenského rybárskeho zväzu Bratislava V. Ubezpečil, že počty uhynutých rýb na Draždiaku sú rovnaké ako vlani či predvlani, nejde o nijaký výnimočný jav: „Situáciu sledujeme, dávame na to veľký pozor.“

FOTOGALÉRIA:

Mŕtve ryby, často ohlodané vtákmi, na ktoré naozaj nie je pekný pohľad, pravidelne zbierajú a spaľujú sami, niektoré zakopú do zeme do kompostu na vlastnom pozemku v Jarovciach. „Máme tam rodinný dom s veľkým statkom, kde je aj hnojisko, tam sa ryby prirodzene spracujú. Keby ich bolo väčšie množstvo, tak pôjdu do spaľovne,“ dodal Jozef Mikulášik.

Zdroj: Matúš Husár

Na brehu Draždiaka sme videli viac uhynutých rýb.

Ak sa dnes prejdete okolo Veľkého Draždiaka, vašej pozornosti zrejme neuniknú ani tabuľky upozorňujúce na výskyt bobra v tejto lokalite. „Bobor európsky môže ohrozovať ľudí svojím agresívnym správaním,“ varuje oznam s veľkými písmenami POZOR a troma výkričníkmi. Je teoreticky možné, že by tento najväčší európsky hlodavec, hoci je bylinožravec, napadol rybu, keby vplávala do jeho „revíru“?

Zdroj: ac

Výstraha pred bobrom, môže byť agresívny.

To je vylúčené. Bobry a ryby nie sú nepriatelia, ryby dokonca nachádzajú v bobrích norách útočisko,“ tvrdí jednoznačne Jozef Mikulášik. „Za úhynom rýb na Veľkom Draždiaku je ich vyčerpanie po zime, keď nemajú dostatok žrádla. Toto sú hladné vody. Naša rybárska stráž denno-denne prechádza okolo brehov a zbiera uhynuté kusy,“ zopakoval skúsený rybár.

Zdroj: Matúš Husár

​Uhynuté ryby pri Draždiaku.

Ich zväz má 2 300 členov a aby si každý mohol uloviť nejakú tú rybu, aj pred dvoma týždňami, 1. mája, ich nasadzovali do Draždiaka. „Do jazera sme dali 3 600 kilogramov rýb. Každá, ktorá išla do vody, bola predtým vyšetrená veterinárom, aby sme mali istotu, že je zdravá. Nemôžeme si dovoliť niečo zanedbať, urobiť jedinú hlúposť, všetko musí byť podľa zákona,“ zdôraznil Jozef Mikulášik.

Zdroj: Matúš Husár

Tu si bobor vytvoril svoj brloh.

VIDEO:

(ac)

Páčil sa vám článok?