Ľudí v Horskom parku vystrašilo čudné zviera. Keď zistili, o čo ide, nechceli uveriť

7.5.2020
0

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Ak sa v týchto dňoch vyberiete do bratislavského Horského parku, rátajte s tým, že vás na príjemnej prechádzke môže prekvapiť zviera, ktoré tam rozhodne nemá čo robiť. Zistili sme, o čo ide.

Poriadne zaskočená zostala naša čitateľka, ktorá sa do Horského parku vybrala aj s manželom dnes krátko popoludní. „Prechádzali sme sa po všetkých možných cestičkách, v lese bolo príjemne a ticho, keď sa zrazu z kríkov ozval zvláštny zvuk. Najskôr sme si mysleli, že je tam zatúlaný pes, ale keď sme podišli bližšie, zbadali sme veľké neznáme zviera,“ opísala čitateľka svoj prekvapujúci zážitok.

Priznala, že spočiatku sa obaja s manželom zľakli, ako prvé im totiž napadlo, že je to diviak. Zviera videli len odzadu, hlavu malo v húštine, no zdalo sa im, že počujú krochkanie. „Netrúfali sme si priblížiť sa k nemu viac, len z diaľky sme ho chvíľu opatrne pozorovali, hoci to čudo si nás vôbec nevšímalo. Narýchlo som ho aj odfotila, no potom sme sa radšej potichu vzdialili. Až neskôr som si uvedomila, že diviak to asi nebude, pretože toto zviera bolo nejaké strakaté.“

Zdroj: abn

​Zviera odfotené v Horskom parku.

S mužom si lámali hlavu nad tým, čo vlastne v kríkoch videli, napokon fotku zvieraťa poslali svojim kolegom, možno budú múdrejší. Jeden hádal, že je to bobor, ďalší usúdil, že skôr kapybara...

Napokon vysvitlo, že ide o mierumilovné vietnamské prasiatko, aké chovajú aj v Horárni Horský park – tam sa zvyklo pokojne prechádzať po záhrade, čo bol zážitok nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Potvrdili nám to priamo v horárni, kam sme na podnet našej čitateľky zavolali. „Áno, o zvierati v Horskom parku vieme, viacerí ľudia nás naň upozornili. Je to vietnamské prasa, ktoré tam pobehuje už niekoľko dní. Informovaná je aj Sloboda zvierat,“ dozvedeli sme sa.

Môže sa teda pokojne stať, že aj vy stretnete v Horskom parku vietnamské prasiatko, no buďte bez obáv. Chovatelia tvrdia, že sa vyznačuje dobrou náladou, je pokojné a dobromyseľné. „Až sa hanbím, ako som sa ho ja, mestský človek, zľakla. Škoda, mohla som si urobiť lepšiu fotku na pamiatku,“ konštatovala naša čitateľka po vyriešení záhady. Vôbec nečakala, že v lese natrafí na domácu svinku.

Riaditeľka nadácie Horský park Mária Filková nám do redakcie poslala dodatočné stanovisko, v ktorom uviedla, že manželský pár naozaj stretol trojročné prasiatko Roxanu, ktoré chovajú v horárni. „Je to šľachtené gottingenské miniprasiatko. Máme ho v ohrade na detskom ihrisku Nadácie Horský park. Je mierne, priateľské, nehryzie, nekope. Deti ju milujú. Občas ju vyvedieme do parku. Je pod dozorom,“ pripomenula.

Zároveň ubezpečila, že aj vtedy, keď naši čitatelia prasiatko videli, bol nablízku človek z nadácie. „Prasiatko máme pre radosť detí, ale pôsobí aj výchovne, lebo mestské deti tu vidia zväčša prvý raz v živote živé prasiatko. A verte, že sa to týka aj mnohých dospelých. Také nemôžu stretnúť ani v bratislavskej ZOO,“ dodala s tým, že ani jednu bratislavskú herečku toľkokrát neodfotili ako ich Roxanku.

Zdroj: abn

Malé vietnamské prasiatka – môžu byť čierne, strakaté aj biele.

(ac)

Páčil sa vám článok?