FOTO: Cez predĺžený víkend sa zaplnia parky a detské ihriská. Boli sme ich skontrolovať

7.5.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Počas predĺženého víkendu 8. až 10. mája budú v Bratislave opäť otvorené obľúbené oddychové lokality. Parky, detské ihriská či areály jazier. Zisťovali sme, ako sme na túto situáciu pripravení a aké pravidlá musíme po novom dodržiavať.

Navštívili sme Park Jama a jazero Kuchajda v Novom Meste, v Starom Meste sme nakukli do Medickej záhrady či prešli sa po nábreží. Všeobecne možno povedať, že dnes na týchto miestach panoval ešte pokoj. Najrušnejšie bolo v Medickej záhrade, ale i tu ľudia dodržiavali rozostupy a na tvárach mali poctivo rúška. Žiadna tlačenica nebola ani na miestnom detskom ihrisku.

"V súlade s uvoľňovaním opatrení zavedených v súvislosti s novým koronavírusom otvorila mestská časť aj dva obľúbené mestské parky – Grassalkovichovu záhradu a Medickú záhradu. Pokiaľ ide o opatrenia, oba parky boli pred otvorením dôkladne vyčistené, vydezinfikovali sme lavičky aj hracie prvky na ihriskách. Dezinfekciu budeme opakovať. Dôkladné vyčistenú a vydezinfikované sú aj verejné toalety, ktoré sú súčasťou oboch parkov. Toalety budú fungovať podľa nariadení hlavného hygienika – teda dezinfikované každú hodinu, k dispozícii sú len jednorazové utierky (sušíče rúk sú odstavené) a dezinfekcia na ruky. Návštevníkov prosíme, aby dodržiavali základné opatrenia, teda horné dýchacie cesty zakryté rúškom a dvojmetrový odstup od ostatných ľudí v záhradách. Bude fajn, ak nebudú vytvárať veľké skupiny – a budú ohľaduplní voči ostatným," informovala nás staromestská samospráva. 

FOTOGALÉRIA (Medická záhrada dnes, vo štvrtok, naozaj tu ešte žiadna tlačenica nebola):

​Tieto odporúčania, ako sme si všimli, sú uvedené aj na tabuliach pri vstupe. Nad dodržiavaním opatrení v Grassalkovichovej záhrade bdie strážna služba, Medická záhrada má byť zas pod dohľadom mestskej polície. „Som však presvedčená, že nebude treba zasahovať a dohovárať. Staromešťania už počas koronakrízy dokázali, že sa vedia správať zodpovedne. Verím, že to tak bude aj naďalej,“ uviedla pre banoviny.sk starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Zdroj: ms

​Na Vajanského nábreží, pri parčíku so sochou bulharských partizánov, panoval pokoj.

„Mamičky určite poteší, že v najbližších dňoch plánujeme otvoriť aj obľúbenú Slubekovu záhradu. S čerstvo opravenými prístupovými schodmi a novou vodiacou rampou pre kočíky,“ uzavrela starostka.

Pokiaľ ide o Nové Mesto, v obľúbenom parku Jama panoval čulý pracovný ruch. Robotníci kosili trávu, strihali kríky a všetko pripravovali na návštevy množstva ľudí. Práve tu museli v čase uzavretia parku zasahovať i policajti, keďže viacerí ľudia ho navštevovali napriek zákazu.

FOTOGALÉRIA (Park Jama):

Prvými ľuďmi sa zapĺňa aj areál už otvorenej Kuchajdy. Návštevníci sa tu slnia, tínedžeri športujú, ale na žiadny problém sme nenarazili. Pri vchode taktiež visí tabuľa upozorňujúca na pravidlá platné vo vnútri areálu

FOTOGALÉRIA (Kuchajda):

​V Novom meste sa dnes otvárajú aj detské ihriská. Starosta Rudolf Kusý ich bol osobne skontrolovať. "Sú čisté, pokosené, vydezinfikované, upratané – pripravené na návrat detí. Ospravedlňte, prosím, len zatvorené ihrisko na Rešetkovej/Osadnej, na ktorom ešte prebiehajú údržbové práce. Aj tu však otvoríme už čoskoro. Sprístupnenie detských ihrísk je takým darčekom za našu zodpovednosť a trpezlivosť. Nezabúdajme však, že hoci epidémia je pod kontrolou, riziká sú tu stále a vírus čaká na príležitosť. Nedajme mu šancu a nepokazme si to. Nezabúdajte preto aj naďalej na rúška, ktorými chránime seba aj svoje okolie, čistenie rúk a bezpečné vzdialenosti medzi deťmi na ihriskách," informoval na sociálnej sieti.

​A aké pravdilá teda na detských ihriskách dodržiavať? To už je od dnešného dňa taktiež jasnejšie. Úrad verejného zdravotníctva na svojej webovej stránke  informoval, že vzhľadom na stabilizujúcu sa epidemiologickú situáciu na Slovensku je možné pristúpiť k znovuotvoreniu detských ihrísk. Striktne sa ale musia dodržiavať tieto opatrenia: 

  • obmedzený počet súčasne sa hrajúcich detí (odporučenie pre rodičov zabezpečiť odstup detí v okruhu dvoch metrov)
  •  povinnosť nosenia rúšok 
  • povinnosť rodičov alebo osôb sprevádzajúcich deti zabezpečiť, aby sa deti fyzicky minimálne kontaktovali,
  • povinnosť mať so sebou prostriedok na dezinfekciu rúk

​"Prevádzkovateľ každodenne pred otvorením priestor uprace, piesok prehrabe, očistí a vydezinfikuje dotykové plochy jednotlivých herných zostáv a raz za týždeň pieskovisko preleje pitnou vodou alebo vodou zodpovedajúcou požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie," upresnil podmienky na svojom webe Úrad verejného zdravotníctva. 

(ms, nc)

Páčil sa vám článok?