VIDEO: Vo viacerých mestských častiach už postavili máje - Lamačanom však po rokoch bude chýbať...

1.5.2020

Zdroj: Fb Ružinov

Páčil sa vám článok?

Tento rok, bolo stavanie mája v jednotlivých mestských častiach, vzhľadom na aktuálnu situáciu s koronavírusom iné a to bez kultúrneho programu či prítomnosti verejnosti. Máje však môžete nájsť pred DK Ružinov, na Vietnamskej ulici v Trnávke pred SD Prievoz a pri Štrkoveckom jazere. No napríklad v Lamači sa tradičného zvyku tento rok nedočkali...

Takto sa dnes staval máj v areáli amfiteátra pri Štrkoveckom jazere:

Na Slovensku sa dodnes udržiava tradícia stavania májov. Máj predstavoval mladý stromček, buď smrekový, jedľový, alebo brezový. Šuhaji ho chystali a čistili už zväčša týždeň vopred, samozrejme, v tajnosti. Zvykli naň viazať farebné stužky, šatku od milej, ale pokojne aj fľašu s pálenkou. Tradícia stavania májov sa v súčasnosti vracia do dedín, miest a mestečiek Slovenska. A výnimkou nie je ani Ružinov.

Počas minulého roka sa ako jedna z noviniek zaviedlo aj tradičné stavanie mája a to až v štyroch mestských štvrtiach v Ružinove. Stavania mája sa podujali Ružinovskí dobrovoľní hasiči, ktorých pri práci hudbou a tancom sprevádzali dievčatá z Folklórneho súboru Devín. Nechýbala ani ochutnávka guláša.

Aj za obmedzení sa hasiči z Jaroviec rozhodli postaviť Máj ako symbol Lásky a letného slnovratu. "Možno odteraz bude májový strom symbolizovať aj trpezlivosť, ktorej sa v momentálnej situácií každý deň učíme," napísali k videu správcovia FB stránky MČ Jarovce.

Takto vyzeralo stavanie mája v Devínskej Novej Vsi:

V Lamači zostala na mieste, kde zvykli stavať máj len zakrytá jama... Poslanci mestskej časti sa rozhodli, že radšej nechajú vysadiť na námestí viac zelene...

Zdroj: FB Lamačania

Napríklad včera boli vysadené štyri nové stromy:

Zdroj: FB Lamačania

​(ars)

Páčil sa vám článok?