VIDEO: Pešiu zónu zaplnili autá. Zistili sme, čo je za tým

30.4.2020
0

Zdroj: FB Cyklokoalícia

Páčil sa vám článok?

Ak ste sa náhodou prešli v týchto dňoch po pešej zóne v centre Bratislavy, zostali ste zrejme zaskočení. Premáva tu totiž veľké množstvo áut. Zistili sme, čo sa vlastne deje. Chvalabohu, od pondelka by mal byť tomuto eldorádu áut koniec.

Video, ktoré zachytáva množstvo áut v historickom jadre mesta, zverejnilo na sociálnej sieti občianske združenie Cyklokoalícia. "Aj naďalej prechádzajú každodenne ulicami pešej zóny desiatky áut. Staré Mesto totiž pre koronavírus šalamúnsky stiahlo stĺpiky na vjazdoch do pešej zóny. Opäť sa tak vydalo opačným smerom ako ostatné svetové metropoly, ktoré sa aj dnes snažia vytvárať atraktívne, bezpečné a zelené centrá miest najmä pre peších. Najbližšie asi môžeme očakávať zriadenie autokina na Hlavnom námesti," uviedla Cyklokoalícia na sociálnej sieti k videu.

Ako vidno na zverejnených záberoch, v centre je naozaj dosť áut a dokonca mnohé parkujú na miestach, kde nemajú čo hľadať. 

O vysvetlenie, prečo táto situácia nastala, sme požiadali miestny úrad v Starom Meste. "Centrum služieb občanom bolo kvôli korona kríze zatvorené a keďže sa tým pádom nedali kupovať vjazdky (povolenie pre vjazd a zotrvanie v pešej zóne), výsuvné stĺpiky na vjazdoch do pešej zóny zostali spustené, aby sme umožnili vstup tým, ktorí do historického centra vstupovať musia (autom). Lenže, žiaľ, ľudia sú špekulanti a začali to zneužívať. V každom prípade od 4. mája budú stĺpiky opäť vysunuté, keďže vjazdky sa už budú dať kúpiť," vysvetlili nám na miestnom úrade. Na Slovensku teda, ak sa to dá, predpisy mnohí ľudia porušujú a správajú sa egoisticky a netolerantne. Samozrejme, netýka sa to iba vodičov áut. Kým sa darilo ich počet v centre regulovať, problém pre chodcov často predstavovali zas neprimerane rýchlo jazdiaci cyklisti, ktorých taktiež nik neriešil. 

Poriadok by mala spraviť mestská polícia. Podľa našich informácií však jednoducho nestíha, potrebovala by viac policajtov. 

(ms)

Páčil sa vám článok?