Dezinfikovať v uliciach? Dúbravka sa obrátila na odborníkov a takáto je odpoveď

16.4.2020
0

Zdroj: FB DHZ Bratislava-Rača

Páčil sa vám článok?

Dezinfikovať v exteriéri či nie? Napríklad bratislavská Petržalka dezinfikuje lavičky, mobiliár, verejné priestory, čo inšpirovalo aj ďalšie mestské časti. V Dúbravke si však najskôr položili otázku, či to má vôbec zmysel.

Aby nedošlo k neefektívnemu využitiu peňazí obyvateľov, starosta Dúbravky Martin Zaťovič sa obrátil na Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

Zástupkyňa regionálneho hygienika Jindra Holíková Dúbravčanov informovala, že dezinfekcia v exteriéroch má krátkodobé účinky a jej význam je skôr psychologický.

„Pokiaľ obyvatelia používajú odporúčané rukavice a po návrate domov si dobre umyjú ruky, riziko prenosu vírusu je prakticky nulové,“ tvrdí Holíková. Koronavírus totiž na slnečnom žiarení v exteriéri žije iba do chvíle, kým neuschne kvapôčka, v ktorej sa nachádza.

Dezinfekcia má podľa odborníčky význam na dotykových plochách v interiéroch. Napríklad v bytových domoch sú to kľučky, madlá, výťahové gombíky a podobne. Takúto dezinfekciu je podľa nej vhodné robiť denne.

​V rámci pravidelnej deratizácie Dúbravka svoje objekty dezinfikovala. Išlo o budovy všetkých materských škôl, Dúbravské múzeum, miestny úrad, knižnicu, Dom kultúry Dúbravka, Kultúrne centrum Fontána a denné centrá seniorov.

Zdroj: MČ Dúbravka

​Dezinfekcia interérov v Dúbravke.

Hlavné mesto pravidelne dezinfikuje v nočných hodinách okolie zariadení sociálnych služieb – v Dúbravke na ulici Pri kríži, Hanulova, Sekurisova.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?