POMÔŽME SI: Župa spustila službu pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc alebo ju ponúkajú

30.3.2020
0

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj spustil internetovú službu s názvom POMÔŽME SI. Spája ľudí, ktorí potrebujú pomoc s tými, čo pomoc vedia ponúknuť. Služba pomáha obyvateľom kraja v ťažkej životnej situácii ovplyvnenej koronavírusom a snaží sa znížiť negatívne dopady opatrení.

„Prísne preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu ovplyvnili životy nás všetkých. Výroba i služby ostali ochromené, kvôli čomu mnohí ľudia prišli o príjmy. Školy, kultúrne inštitúcie aj mnohé obchody sú zatvorené. Zdravotníkom chýbajú rúška a ochranné pomôcky. Seniori, ktorí sú najviac ohrozenou skupinou, ostali odkázaní na pomoc iných. Aj napriek tomu, že žijeme v neľahkej dobe, mnohí z nás neostali ľahostajní a chcú pomôcť,“ uviedol bratislavský župan Juraj Droba.

Bratislavská župa sa rozhodla poskytnúť oporu tým, čo potrebujú pomoc a zároveň vytvoriť priestor pre tých, ktorí vedia niečo vyrobiť alebo poskytnúť službu.

„Okrem toho, že na Slovensku je všeobecný nedostatok ochranných pomôcok, problém je oveľa zložitejší. Ľudia sa nemajú kam ísť najesť alebo si dať opraviť auto. Na druhej strane množstvo ľudí by aj chcelo robiť, len súčasné opatrenia im do neumožňujú. Naším cieľom je spojiť ponuku a dopyt, rešpektujúc platné opatrenia. Napríklad hoteliéri môžu ísť dočasne pracovať do potravinárskeho podniku alebo turistickí sprievodcovia môžu doučovať cudzie jazyky deti, ktoré ostali doma,“ ozrejmil Juraj Droba.

FOTO a VIDEO: Vybrali sme sa do ulíc skontrolovať obchody a našli pred nimi rady ako za socíku...

Pohľad na vstupy do predajní potravín dnes mnohých z nás presunul v čase do obdobia socializmu, kedy sme boli na dlhé rady zvyknutí. No kým vtedy sme čakali na košík, lebo ich bol nedostatok, dnes musí na jedného zákazníka pripadať 25 m2, čo je v menších expres predajniach tak 12 ľudí v celej prevádzke. Rady však nie sú jediná paralela so socialistickými časmi...

Projekt POMÔŽME SI je dostupný na internetovej stránke Bratislavského samosprávneho kraja. „Návštevník portálu môže vyhľadávať v už existujúcich položkách alebo pridať vlastnú ponuku či dopyt. Inzeráty sú zaradené v kategóriách ako napríklad výroba rúšok a zdravotníckych pomôcok, varenie a pečenie, doručovanie tovaru, požičiavanie náradia, alebo pomoc s nákupom či starostlivosťou o zviera,“ vysvetlil Michal Feik, riaditeľ odboru komunikácie a propagácie BSK.

Podmienkou na pridanie inzerátu je uvedenie kontaktných údajov (email alebo telefón) a súhlas so všeobecnými podmienkami. Na dodržiavanie pravidiel dohliadajú administrátori Bratislavského samosprávneho kraja a nevhodné príspevky budú bezodkladne zmazané. Služba je poskytovaná obyvateľom kraja bezplatne.

Projekt POMÔŽME SI je súčasťou nového portálu www.BratislavskyKraj.sk, ktorý prevádzkuje BSK. 

Projekt POMÔŽME SI je dostupný z počítačov, tabletov aj mobilov tu.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?