Viaceré mestské časti budú zdobiť japonské čerešne

25.3.2020
0

Zdroj: FB Petržalka

Páčil sa vám článok?

K ozdobám rozkvitnutej bratislavskej Petržalky budú najnovšie patriť aj sakury. Japonské čerešne s ružovými kvetmi budú po novom skrášľovať Námestie republiky a Nobelovo námestie.

Mestská časť sa tak zaradila k samosprávam, ktoré dostali tieto stromy do daru pri príležitosti 100. výročia bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Japonskom.

"Ide o druh Prunus serrulata 'Kanzan', ktorý sa vyznačuje ružovými kvietkami. Krátko po nich sa na ňom objavia mladé bronzové listy," uvádza mestská časť na sociálnej sieti. Podobne ako v prípade iných okrasných čerešní aj odroda Kanzan má piestiky a tyčinky nahradené okvetnými lístkami, preto sú kvety sterilné a neprinášajú žiadne ovocie.

Časť stromov, ktorých kvet sa považuje za japonský národný symbol mieru a prosperity, bude v hlavnom meste vysadená aj v Starom Meste. "Túto ponuku vítame a vážime si, že časť z týchto stromov bude aj v Starom Meste. Jednou z lokalít, kde pribudnú, je Bartókova ulica," uviedol staromestský hovorca Matej Števove s tým, že o stromy sa bude starať mestská časť v rámci starostlivosti o zeleň.
 

Zdroj: FB Petržalka

​Sadenie japonských čerešní v Petržalke.

O vysadení a vytvorení aleje z japonských čerešní s ružovými kvetmi sa nedávno pochválila aj Karlova Ves, pribudnúť by mali na ploche v blízkosti križovatky Karloveská – Molecova. "Aleja ružových kvetov bude vyzerať nádherne a poteší nielen oko, ale aj dušu," poznamenala na sociálnej sieti starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Zdroj: FB Dana Čahojová

​Japonské čerešne v Karlovej Vsi.

 Podľa Veľvyslanectva Japonska v SR si obe krajiny za posledných 100 rokov vybudovali dobré vzťahy v mnohých aspektoch, napríklad v ekonomike, politike, kultúre či spoločnosti. Japonsko tiež považuje Slovensko za dôležitého partnera aj z politického hľadiska, prechovávajúceho viaceré spoločné hodnoty, ako sloboda, demokracia, právny štát či ľudské práva.

"Prajeme si, aby výsadba stromov sakura v mestách po celom Slovensku bola svedkom nášho minulého 100-ročného priateľstva a zároveň nášho želania o ďalšie 100-ročné priateľstvo. Hovorí sa, že sakura bude žiť až 50, 100 alebo 200 rokov, ak sa o ňu náležite postaráte," uviedlo veľvyslanectvo s tým, že je krásne vidieť bielo-ružové kvety sakury nielen cez deň, ale aj pod reflektormi v noci.

Podľa veľvyslanectva môže byť počasie na Slovensku chladnejšie ako v Japonsku, v Európe je však už vysadených veľa stromov japonských čerešní. "Niektoré odrody môžu byť pôvodné z Japonska a niektoré sú geneticky vylepšené tak, aby vyhovovali klimatickým podmienkam v Európe," poznamenalo veľvyslanectvo, ktoré verí, že novým stromom sa bude dariť aj na Slovensku.

(TASR)

Páčil sa vám článok?