Toto mnohí asi nevedia: Kedy máme neporiadok riešiť so susedmi a nie na úrade?

24.3.2020
0

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Čas, ktorý musíme v týchto dňoch tráviť doma, mnohí z nás využívajú na jarné upratovanie. Vyhodené veci pritom často končia aj mimo kontajnerov a ľudia žiadajú miestny úrad, aby urobil poriadok. Nie vždy sú na správnej adrese.

Pár dní pred „korona krízou“, keď sa v Bratislave zatvorili školy, detské ihriská, takmer všetky obchody a zrušili sa tiež kultúrne či športové podujatia, nás oslovil rozhorčený Bratislavčan Jozef. Posťažoval sa na rozhádzaný odpad v Ružinove, no hnevá ho aj to, že miestny úrad situáciu nerieši. „Dávam podnet na nelegálnu skládku v mestskej časti Ružinov na Ondrejovovej ulici a potom na Radničnom námestí (úvodná foto článku - pozn. red.). Pracovníci miestneho úradu na to nereagujú,“ napísal nám pán Jozef. K svojej sťažnosti pripojil dve fotografie: na jednej sú rozhádzané smeti na chodníku pri ceste, na druhej polica, ktorú ktosi odložil ku kontajneru, keď ju už nepotreboval... Ibaže nie je neporiadok ako neporiadok, takže ani jeho odpratávanie nemusí byť automaticky povinnosťou mestskej časti!

„Zodpovednosť za dočisťovanie kontajnerového stojiska má zo zákona správca a už sme ho kontaktovali, aby si túto povinnosť splnil,“ vysvetlila v reakcii na sťažnosť nášho čitateľa hovorkyňa Ružinova Tatiana Tóthová, ktorá tým komentovala neporiadok na Ondrejovovej ulici (policu odloženú pri kontajneri). „Nie je možné očakávať, že akákoľvek obec bude platiť účty za nezodpovedné správanie niektorých občanov, keď správcovia nekonajú a čakajú, že to vyrieši niekto iný a zaplatia všetci obyvatelia,“ pripomenula.

Takže aj susedia z okolia bytovky by si mohli medzi sebou vyjasniť, kto vyložil ku kontajnerom kus nepotrebného nábytku. A ak je s ním rozumná reč, aj mu vysvetliť, že ide o predmet, ktorý nepatrí do komunálneho ani do separovaného odpadu, mal ho odniesť do zberného dvora.

Zdroj: abn

​Polica pri smetiaku k na Ondrejovovej ulici.

Hovorkyňa mestskej časti zároveň ubezpečila, že neporiadok pri starej radnici, o ktorom nám napísal čitateľ, riešiť určite budú. „Ale keďže v Ružinove je v našej správe okrem iného približne 160 hektárov zelených plôch, desiatky kilometrov chodníkov a ciest, stovky kanálových vpustí a asi 70 detských ihrísk a pieskovísk, nedá sa niektoré prípady riešiť okamžite. Nehovoriac o tom, že časť zamestnancov VPS teraz rieši úlohy v súvislosti s koronavírusom. Napríklad označovanie a opáskovávanie všetkých ihrísk, a to aj opätovne, keďže niektoré tabuľky už ľudia strhli,“ dodala Tatiana Tóthová.

Zároveň upresnila, že neporiadok pri smetiaku na Ondrejovovej ulici (polica pri kontajneri) je „len“ neporiadok, nie čierna skládka, ako si to ľudia často mylne vysvetľujú. Tá je napríklad pri ceste, kam ignoranti chodia vysýpať odpad.

(ac)

Páčil sa vám článok?