Magio pláž na Tyršovom nábreží končí: Mesto a Telekom sa už nedohodli na spolupráci

12.2.2020

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Sad Janka Kráľa spolu s Tyršovým nábrežím čaká v nasledujúcich mesiacoch a rokoch zmena. Oľúbená Magio pláž končí, spoločnosť Slovak Telekom sa rozhodla tento projekt už neorganizovať.

"Tento zelený priestor v srdci Bratislavy vnímame ako mimoriadne významnú plochu, ktorá si vyžaduje zvýšenú pozornosť. Alarmujúci stav drevín už začína byť nebezpečný pre outdoorové aktivity konajúce sa v parku, a preto sme sa pustili do prípravy projektu jeho revitalizácie," informoval hovorca mesta Peter Bubla.

Ako chce mesto k tomuto priestoru pristupovať podľa jeho slov naznačujú aktivity a podujatia, ktoré pravidelne bývajú súčasťou bratislavského leta na nábreží. Sad Janka Kráľa je najstarší park pre verejnosť v strednej Európe a jeden z najstarších stredoeurópskych parkov vôbec. Bol založený počas panovania Márie Terézie v r. 1774-1776 a jeho súčasná podoba je z roku 1839. "Považujeme ho za mimoriadne významnú plochu zelene mesta, ktorá si vyžaduje zvýšenú pozornosť, a preto pripravujeme projekt jeho revitalizácie. V rámci obnovy tohto priestoru sa pozeráme na celú plochu komplexne spolu s Tyršovým nábrežím," hovorí o plánoch Bubla.

Mesto chce vytvoriť ucelený priestor určený na rekreáciu v prírodnom parkovom prostredí, športové aktivity a v nejakej podobe aj kultúrno-spoločenské podujatia.

Celková revitalizácia má okrem zelene pozostávať aj z obnovy mobiliáru parku. Bude pokračovať aj rekonštrukciou chodníkov, osvetlenia, prvkov zverokruhu a fontány v parku. Podľa magistrátu je už v krátkom čase potrebné riešiť najmä bezpečnosť drevín, ktoré sú vážne poškodené, odumierajúce alebo odumreté.

Plánovanú obnovu tohto priestoru komunikovali aj so spoločnosťou Slovak Telekom, s ktorou každoročne mesto spolupracuje na projekte Magio pláže. "Dlho sme diskutovali o budúcej podobe pláže, usilovali sa nájsť možné spoločné riešenie aj s možnosťou, že by pláž zostala ešte tento rok na pôvodnom mieste aj v pôvodnom rozsahu. Po starostlivom zvážení všetkých okolností sa Slovak Telekom rozhodol projekt Magio pláže už neorganizovať," dodáva Bubla.

Mesto poďakovalo poločnosti Slovak Telekom za roky úspešnej spolupráce na tomto projekte, vďaka ktorému sa im spoločne darilo oživiť Tyršovo nábrežie. "Tento projekt za roky svojej existencie naplnil svoj účel a na nábrežie putovalo počas nejedného leta množstvo Bratislavčanov aj návštevníkov nášho hlavného mesta. Napriek tomu, že Slovak Telekom sa rozhodol ukončiť Magio pláž, naďalej má záujem s mestom spolupracovať na iných zaujímavých projektoch. Investovať plánuje do nových projektov zveľaďovania Bratislavy v rámci projektu CSR4Cities, adopcie zelene a projektov revitalizácie i kultivácie verejných priestranstiev. Zároveň by okrem finančných prostriedkov chcel podporiť projekty aj v kombinácii s dobrovoľníctvom."

Tyršovo nábrežie by však počas leta nechceli nechať prázdne. Ako tvrdí mesto, pozitívne skúsenosti zo spolupráce s firmou chcú využiť aj ďalej. Tiež kultúrny program, eventy, športové akcie, možnosť kvalitne tráviť voľný čas k tomuto priestoru patrí a mal by podľa magistrátu ostať zachovaný. Takéto aktivity však chcú plánovať a realizovať s ohľadom na zeleň, ktorá sa v priestore nachádza a na ktorej stav môžu mať takéto aktivity aj negatívny vplyv.

"Mesto už má rozpracovaný koncept a začalo rokovania, aby Bratislavčania, Bratislavčanky aj návštevníci nášho mesta mohli aj naďalej plnohodnotne tráviť svoj voľný čas na tomto dunajskom nábreží. Veríme, že konkrétny zámer budeme môcť predstaviť verejnosti čoskoro," dodáva na záver Peter Bubla.

Brownfieldy: Ľudia sa dnes dozvedeli viac o týchto čiernych dierach mesta

Zmapovaním nevyužitých a zanedbaných území, tzv. brownfieldov na území Bratislavy dostane mesto podklady a dáta pre strategicko-územné plánovanie a návrhy na revitalizáciu týchto území, ktoré predstavujú urbanisticko-estetický problém s negatívnym dosahom na životné prostredie. Uviedla to architektka Magda Ďurdíková, ktorá v pondelok prezentovala verejnosti urbanistickú štúdiu, týkajúcu sa brownfieldov v Bratislave.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie