Devínska Nová Ves plánuje tento rok viaceré väčšie investície

6.2.2020

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Rozšírenie kapacity základnej školy (ZŠ) na ulici Ivana Bukovčana, dokončenie projektu vyhliadkovej veže na Devínskej Kobyle, pokračovanie v revitalizácii miestneho rybníka, ale tiež investície do športových areálov či starostlivosti o zeleň. To je časť priorít bratislavskej Devínskej Novej Vsi.

Mestská časť tento rok hospodári s vyrovnaným rozpočtom takmer 20 miliónov eur, samospráva hovorí o roku výziev.

Mestská časť ešte v roku 2018 nadobudla vlastnícky vzťah k miestnemu rybníku, za cieľ má jeho celkovú rekonštrukciu a revitalizáciu. "Vzhľadom na dotyk s chráneným územím pri rieke Morave má projekt tiež ekologický význam," uviedla Monika Debnárová, vedúca oddelenia mediálneho a kultúry miestneho úradu. Samospráva tam plánuje vytvoriť celoročné oddychové miesto, počas zimy ako prírodnú ľadovú plochu. S prácami začala už vlani, tento rok je alokovaných 300.000 eur a v ďalších rokoch sa odhadujú náklady na 350.000 eur.

V oblasti školstva je nevyhnutné rozšírenie ZŠ Ivana Bukovčana formou prístavby, náklady sa odhadujú na 500.000 eur, naplánované je tiež dokončenie niektorých školských objektov. Pokračovať by sa malo v investovaní do športových areálov, napríklad na Vápencovej ulici či na ZŠ Pavla Horova. Obnove by sa nemali vyhnúť ani viaceré ďalšie ihriská a športoviská, vyčlenených v rozpočte je na to 80.000 eur.

Dôležité pre mestskú časť je podľa Debnárovej aj dokončenie projektu vyhliadkovej veže na Devínskej Kobyle. Pôvodne sa mala začať stavať v auguste 2018, neskôr sa termín posunul na rok 2019. Po tom, ako stavebné povolenie nadobudlo právoplatnosť vlani v septembri, by sa malo s prácami začať tento rok. Prioritou pre samosprávu je tiež starostlivosť o stromy a kríky a výsadba nových drevín, v rozpočte je na to vyčlenená suma viac ako 92.400 eur. "Celkovo sme na 'zelenú' starostlivosť na rok 2020 vyčlenili 145.680 eur," poznamenala Debnárová. Jednou z ďalších investícií je tiež rekonštrukcia Klubu dôchodcov za 350.000 eur.  

(TASR)

Páčil sa vám článok?