Čierne diery nášho mesta: Zaberajú naozaj obrovskú plochu

1.2.2020
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Viete, čo sú to brownfieldy? Ide o opustené, nedostatočne využívané alebo prázdne územia uprostred mesta, ktoré chátrajú minimálne dva roky. Vyžadujú vedomý zásah, aby opäť plnili nejaký účel. V Bratislave totiž zaberajú územie veľké ako celý Lamač!

Práve tieto lokality mapuje „Urbanistická štúdia brownfieldy na území hlavného mesta SR Bratislavy“, ktorú zverejnilo mesto a poskytlo ju verejnosti na pripomienkovanie do 29. februára 2020.  Ich veľkosť je 0,5 hektára a viac, mnohé majú problémy s ekologickou záťažou, nachádzajú sa v zastavanom území a mesto má záujem ich znovu oživiť. V Petržalke medzi ne patrí napríklad vegetácia na Mamateyovej, neudržiavaná zeleň na Betliarskej, nevyužívaná plocha na Tematínskej, bývalá škôlka na Znievskej 26, športové ihrisko na Haanovej, voľná plocha na Kopčianskej, bývalá škôlka na Tematínskej, projekt Domino na Jasovskej... ale aj národná kultúrna pamiatka Nemecký veslársky klub (na fotke) na Viedenskej ceste či smaltovňa a sklady v areáli Matadorky. O tých sa v štúdii okrem iného píše: „Objekty sú v dobrom stavebnotechnickom stave a využívajú sa okrem iného aj ako kaviareň či indoorové športovisko. Sklady majú typické svetlíky na streche budov, cez ktoré sa do interiéru dostane denné svetlo. Treba však povedať, že okolie areálu je zanedbané a je potrebný podrobnejší návrh využitia územia v podobe územného plánu zóny.“

Asi vás neprekvapí, že dokument považuje za brownfield aj celé Tyršovo nábrežie.
V Petržalke je dokopy 28 brownfieldov na ploche 45,5 hektára (jeden hektár je plocha štvorca so stranou 100 metrov) a zaberajú 1,58 percenta jej plochy. Petržalka ich má, čo sa týka počtu, najviac z mestských častí. Pokiaľ však ide o rozlohu, ktorú v rámci mestskej časti zaberajú, väčšie zanedbané plochy sú v Novom Meste, Podunajských Biskupiciach, Ružinove aj Karlovej Vsi.

Urbanistická štúdia, ktorá je zverejnená na webovej stránke hlavného mesta na úradnej tabuli (dátum zverejnenie 21.1.2020) uvádza, že v celom meste evidujeme 132 lokalít na celkovej výmere 631 hektárov, „Bratislavské brownfieldy zaberajú v súčasnosti veľký podiel zastavaného územia mesta. Ide o územie o rozlohe jednej celej mestskej časti, ako je napríklad Lamač,“ citujeme z dokumentu.
Sedemdesiat lokalít je dnes bez využitia, čiastočne sa využíva 59, takmer 53 percent je v súkromnom vlastníctve.
Podnetom na spracovanie urbanistickej štúdie Brownfieldy bola potreba evidencie všetkých nevyužívaných území a cieľom je program ich revitalizácie. Práce na štúdii a prieskumy v teréne prebiehali od januára 2016 do decembra 2018.

„Spracovaním registra brownfieldov v Bratislave formou urbanistickej štúdie sú vytvorené kvalitné dáta pre účely strategického a územného plánovania, aj ako podklad pre nový územný plán hlavného mesta,“ informoval hovorca magistrátu Peter Bubla. „Vytypované lokality vo vlastníctve mesta budú riešené v jednotlivých projektoch ich revitalizácie.“

Štúdiu možno pripomienkovať do 29. 2. 2020, písomne na adresu magistrátu alebo mejlom na uzemnedokumenty@bratislava.sk.
Verejné prerokovanie s obyvateľmi sa uskutoční 10. 02. 2020 o 16,30 hod. v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.
Téma brownfieldov bude tiež odprezentovaná na samostatnom podujatí Brownfieldy v Bratislave formou výstavy s panelovou diskusiou. Event je plánovaný koncom februára 2020 v priestoroch bývalých Grösslingových kúpeľov.

(in, pb)

Páčil sa vám článok?