Parkujete mimo parkovacích boxov? Kedy máte problém a kedy nie?

19.1.2020
0
Zavedenie pilotného parkovacieho systému v Petržalke

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

„Parkoval som v Petržalke v rezidenčných zónach, ale mimo vyznačených modrých parkovacích miest. Našiel som si za stieračom zelený lístok. Aplikáciu využívam a keď stojím v boxe s číslom, tak sa zaregistrujem, ale ako sa mám zaregistrovať, keď pozdĺžne státie nie je vyznačené?“ pýta sa parkujúci v diskusii na facebookovom profile starostu Jána Hrčku. Narazili ste aj vy na podobný problém?

Ivan Lučanič, zamestnanec miestneho úradu, ktorý koordinuje kontrolný proces parkovacieho systému v Petržalke, nás už pred časom informoval, že v rezidenčnej zóne označenej značkou sa kontrolujú aj autá, ktoré parkujú mimo modrých boxov, napríklad v stredovom páse medzi zaparkovanými autami. „Ak v strede mimo modrých čiar parkuje rezident, je to v poriadku, keď nerezident, mal by mať zaplatený poplatok,“ povedal nám.

V diskusii to ešte upresnil. Na vyznačenom parkovisku by mal človek podľa zákona o cestnej premávke parkovať len na vyznačených boxoch, teda technicky by tam nemal parkovať nikto. „Kontrolóri parkovania ale neriešia, či niekto parkuje v súlade s pravidlami cestnej premávky, nemáme to v kompetencii, kontrolujú iba, či autá parkujúce za tabuľou regulovaného parkovania sú buď zaregistrované, alebo platia parkovné. Na kontrolu pravidiel cestnej premávky sú tu policajti.“

Uviedol, že najschodnejšie by bolo, keby aj na týchto miestach boli parkovacie boxy. Problém takýchto pozdĺžnych boxov je však ten, že ich normy boxov a prejazdných pruhov nepovolia. Dodal tiež, že napríklad na parkovisku na Macharovej, ktorého sa tento problém tiež týka, si neraz všimol, že hoci sú miesta v parkovacích boxoch prázdne, ľudia parkujú na nevyznačených miestach, akoby neboli ochotní prejsť pár metrov navyše, ale radšej hľadajú bližšie nezaregulované miesta.

(in)

Páčil sa vám článok?