Nájdu riešenie na problém popíjania na terase na Beňadickej?

22.12.2019
0
Terasa na Beňadickej ulici

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Poslanec Matúš Repka na septembrovom miestnom zastupiteľstve interpeloval starostu vo veci zákazu konzumácie alkoholických nápojov na verejnom priestranstve na terase Beňadickej a Vígľašskej. Aká je odpoveď mestskej časti?

Celé roky sa obyvatelia domov na Vígľašskej a Beňadickej sťažujú na skupinky popíjajúcich na terase priamo pod ich oknami. Terasa, ktorá obe ulice spája, je špecifická tým, že tu na malom priestore nájdete hneď tri prevádzky, a nie sú to klasické krčmy, ale skôr obchody, ktoré ponúkajú okrem iného aj alkohol, a to od skorého rána až do večera. Aj preto tu už od rána vidíte skupinky popíjajúcich.

V odpovedi starostu na interpeláciu sa píše, že mestská časť v roku 2014, keď sa schvaľovalo VZN o zákaze konzumácie alkoholu na verejných priestranstvách, v ktorom sú vytypované aj konkrétne miesta v Petržalke, túto lokalitu neuviedla, pretože na terase na Beňadickej sa vtedy popíjajúci nezdržovali. Zákaz verejnej konzumácie sa týka len vymedzeného priestoru medzi Beňadickou ulicou, Šášovskou ulicou, Vígľašskou ulicou a Jantárovou cestou (parkoviská a verejná zeleň).

Zdroj: Marián Dekan

Zákon obciam neumožňuje zakázať pitie alkoholu na verejných priestranstvách na celom území obce.
A v lokalitách, ktoré vyslovene nie sú uvedené vo VZN, môže polícia riešiť len rušenie verejného poriadku, pokiaľ ho preukáže.

Mestská časť, ale aj poslanec mestského zastupiteľstva má však možnosť navrhnúť novelizáciu VZN o zákaze požívania alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach na území hlavného mesta. „MČ mojím menom osloví primátora hlavného mesta s cieľom efektívneho prehodnotenia a doplnenia VZN, najmä miest so zákazom požívania alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach,“ uvádza v odpovedi na interpeláciu starosta Ján Hrčka. „Pri realizácii novelizácie toto v prílohe doplníme o ďalšie priestory, ulice a pod, pričom budeme vychádzať z nám známych poznatkov v danej problematike...“

(in)

Páčil sa vám článok?