Rok od volieb: Ako vidí svoje úspechy a neúspechy primátor a viceprimátori?

14.12.2019
Mestské zastupiteľstvo

Zdroj: zastupitelstvo.sk

Páčil sa vám článok?

Nové vedenie samosprávy je vo funkcii už rok. Ako vnímajú svoju prácu? Pýtali sme sa primátora Matúša Valla, viceprimátorky Tatiany Kratochvílovej a viceprimátora Juraja Káčera. Viceprimátorka Lucia Štasselová záujem predstaviť svoje výsledky nemala.

Matúš Vallo, primátor Bratislavy:

+: V doprave sme začali s projektmi, ktorých cieľom je zlepšenie dopravy a mobility v meste. Po rokoch sporov a mnohých neúspešných pokusoch o zavedenie parkovacej politiky poslanci mesta schválili náš návrh férového parkovania. Lepšie podmienky neustále vytvárame pre MHD. V oblasti bezpečnosti je to otvorenie novej stanice mestskej polície na Obchodnej ulici, ktorá funguje ako operačné stredisko, sídlo zásahovej jednotky, klientske centrum a komunitný priestor. Podarilo sa nám presadiť a zriadiť Metropolitný inštitút Bratislavy. Naštartovali sme proces transparentných výberových konaní na pozície šéfov mestských podnikov a organizácií. Týmto spôsobom boli preobsadené miesta v mestských obchodných spoločností aj niektorých mestských organizácií.

-: Mrzí ma, že dodávateľ mešká s rekonštrukciou Dúbravsko-Karloveskej radiály. Pri rekonštrukcii došlo k zdržaniu niektorých prác kvôli inžinierskym sieťam, ktoré sa našli v inej hĺbke ako predpokladal projekt. Nepodarilo sa zásadne zlepšiť ani čistenie komunikácií, kvôli nedostatočným kapacitám dispečingu aj kvôli nevhodne nastavenému operačnému plánu. V lete nám zasa problém spôsobili komáre. Rozhodli sme, že nebudeme používať chemický postrek, ale nestihli sme zareagovať aplikáciou biologickej látky na prvé veľké vyliahnutie komárov

Tatiana Kratochvílová, 1.viceprimátorka:

+: Cez transparentné výberové konania sa nám podarilo vybrať odborníkov do vedenia mestských podnikov a tým prebieha stabilizácia mestských podnikov. Vďaka spolupráci magistrátnych odborníkov z rôznych oddelení a oblastí (ako aj spolupráce s poslancami a MČ) sa nám podarilo zvládnuť dopravné obmedzenia v zóne Nivy, presadiť zavedenie celomestskej parkovacej politiky, postupne zavádzame rôzne zmeny smerom k udržateľnej doprave, zlepšovaniu stavu životného prostredia. Ak by som mala porovnať spôsob práce spred piatich rokov a teraz - sme slobodní v komunikácii aj v rozhodovaní o riešeniach.

-: Keď sme prišli pred rokom na úrad, mala som predstavu, že projekty a opatrenia, ktoré v našom meste chceme robiť, budeme vedieť zrealizovať rýchlejšie. Skoro sme pochopili, že je potrebné najprv preskúmať zmluvné záväzky, zabezpečiť stabilizáciu mestských spoločností. Predchádzajúce vedenia spoločností neboli vždy ochotní spolupracovať. To, že to tak nie je, to že vedenie spoločností postupovalo proti verejnému záujmu a mesto nevyužívalo nástroje na ich kontrolu, bolo nepríjemné poznanie.

Juraj Káčer, viceprimátor:

+: Začali sme s rekonštrukciami ZUŠ a CVČ. Podarilo sa nám stabilizovať financie na Štadióne Ondreja Nepelu ako aj na STARZe. Máme za sebou úspešnú organizáciu MSĽH. Započítala sa  investícia 500 000 Eur do opráv Zimného štadióna Ondreja Nepelu od SZĽH. Máme za sebou úspešné podujatia svetového a európskeho významu, ktoré boli zorganizované aj za podpory mesta Bratislava (MSĽH, MS Karate, ME mládeže v šachu, ME vo volejbale žien). Z hľadiska bezpečnosti, prišlo k zriadeniu novej stanice mestskej polície na Obchodnej ulici. Zvýšil sa výkon mestskej polície v okolí Pentagonu na Stavbárskej ulici, na Obchodnej ulici a užšom centre mesta počas víkendov.

Mínusy: Z dôvodu zamietnutia finančnej podpory z Fondu na podporu umenia nebolo možné v roku 2019 začať komplexnú rekonštrukciu ZUŠ Miloša Ruppeldta a jej transformáciu na Dom Hudby. Za mínus považujem neúspešné uchádzanie sa mesta ako miesta konania hokejovej kvalifikácie na zimnú olympiádu 2022 v Pekingu a tiež neúspešné uchádzanie o organizáciu Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF 2021.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie