J. Droba: Ľúbivé zrušenie žúp prinesie úsporu maximálne v odmenách poslancov a župana

28.11.2019
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Šéf Bratislavského samosprávneho kraja po stredajšej tlačovej besede premiéra a primátora Bratislavy najprv zverejnil emotívny odkaz na sociálnej sieti a potom konfrontoval primátora Valla. Prečo je podľa neho existencia bratislavskej župy dôležitá? Nedokázali by kompetencie prebrať mestá?

Čo hovoríte na názor premiéra zrušiť Bratislavský samosprávny kraj?

Treba si uvedomiť, že bratislavská župa má veľmi dôležité kompetencie v oblasti školstva, sociálnych služieb, zdravotníctva či  dopravy. Akýkoľvek návrh na zmenu územno-správneho členenia by mal byť podložený odbornou diskusiu a relevantnými analýzami. To sa dosiaľ nestalo. Spomínaný zámer zrušiť bratislavskú župu zaznel, akoby len mimochodom, na tlačovej konferencii.

Po tlačovej besede premiéra ste na sociálnej sieni zverejnili emotívny komentár o tom, ako máte korektné vzťahy s premiérom a primátorom. Potom ste doplnili, že s primátorom ste si to vyjasnili a všetko je v poriadku. Ako tomu máme rozumieť? Čo je v poriadku? Ako vám to vysvetlil primátor?

S primátorom Matúšom Vallom máme bližší vzťah, tak som sa ho spýtal, že ako to vlastne myslel. Obaja, aj primátor aj ja, sa zhodujeme, že systém treba zmeniť. Mestské časti, magistrát a župa sa môžu občas naozaj kompetenčne stretnúť „na jednej ulici“. Som absolútne otvorený debatám o zmenách, zefektívnení riadenia územia, len si treba uvedomiť, že tak ľúbivé zrušenie žúp, prinesie úsporu maximálne v odmenách poslancov a jedného župana. Kompetencie však ostanú. A s nimi aj zodpovednosť.


Pokúšali ste sa skontaktovať aj s premiérom v tejto súvislosti?

Nie. Keďže išlo o novinársku otázku na konci tlačovej konferencie, tak to beriem s istou s rezervou.


Tvrdíte, ako je nevyhnutné zachovanie BSK, lebo má na starosti stovky ciest , desiatky stredných škôl, ale aj zariadenia sociálnych služieb a zdravotné zariadenia. Myslíte si, že mesto Bratislava a iné miestne samosprávy prípadne štát by tieto kompetencie nezvládli? A prečo?

Nehovorím, že by ich v konečnom dôsledku nezvládli. Ale hovorím, že mesto či mestské časti už teraz majú dosť starostí, aby si plnili svoje zákonné povinnosti. Naša úloha je rozvoj celého regiónu, koordinovať ho na všetkých úrovniach a prinášať strategické riešenia pre celý kraj. Model, že mesto je zároveň župa, funguje v mnohých štátoch. Treba sa ale spýtať obyvateľov Malaciek, Senca či Pezinka, či by boli radšej občanmi Trnavského samosprávneho kraja, alebo by radšej ostali v kraji Bratislavskom. Treba si uvedomiť, že mesto má úplne iné priority ako región. Mesto nemusí riešiť nedostatok lekárov a župa zase nemusí riešiť parkovacie miesta. Bratislavská župa spravuje 512 kilometrov ciest, máme takmer 20 000 študentov na 54 stredných školách, máme 14 zariadení sociálnych služieb, kde sa zamestnanci starajú o 1 412 klientov. Dokonca sú na kraj naviazané dôležité eurofondové programy, ktorých čerpanie by bolo nepremysleným prechodom zo župného systému ohrozené. Toto je riziko, ktoré si nemôžeme dovoliť podstúpiť.

Župan Juraj Droba zostal v šoku, keď sa dozvedel, že vláda chce zrušiť Bratislavský samosprávny kraj!

Na dnešnom výjazdovom zasadnutí vlády v Bratislave sa preberalo množstvo tém, ale hlavne sa dohodlo financovanie projektov, na ktoré by mestská či miestna samospráva nemala dostatok vlastných prostriedkov. Okrem toho sa súčasný premiér a primátor zaoberali napríklad aj nápadom či by sa perspektívne nemal zrušiť Bratislavský samosprávny kraj. Úradujúci župan Juraj Droba bol z tohto zámeru nepríjemne zaskočený.

Ozývajú sa názory, že všetky samosprávne kraje sú zbytoční požierači peňazí...

Sám ich občas počúvam a vždy sa pousmejem. Koľko peňazí sa ušetrí? Kompetencie bude musieť niekto prebrať, takže bude potrebné zamestnať ľudí, aby zabezpečili služby pre verejnosť. Veď zrazu zo dňa na deň nezmizne 54 stredných škôl, 1 412 klientov v našich zariadeniach či takmer 500 budov ani vyše 4 000 zamestnancov škôl a zariadení sociálnych služieb. Ak niekto tvrdí, že sa ušetrí na výplatách, tak nemá pravdu. Ak sa presunú kompetencie, presunie sa aj zodpovednosť a potreba financovania.

Vidíte za snahou zrušiť BSK politickú motiváciu?

Uprednostňujem odborné riešenia a neverím na konšpirácie. Skôr za tým vidím trochu predvolebného populizmu. Radšej sa starajme o to, aby fungovala taká legislatíva, ktorá je v prospech samospráv. Napríklad septembrový návrh z dielne Most-Híd nás obral o takmer 5 miliónov eur, čo spôsobí v rozpočte župy obrovskú dieru, ktorú teraz musíme látať. Kvôli tomu musíme znižovať objem investícií do kraja, najmä v oblasti rekonštrukcií škôl a ciest. Podľa analýzy Rady pre rozpočtovú zodpovednosť si  vďaka tejto novele 1,4 milióna domácností nepolepší ani len o cent, no samosprávy stratili 150 miliónov eur.

Ste na kandidátke SAS, no vyjadrili ste sa, že do parlamentu nenastúpite. Neuvažujete, že toto rozhodnutie (vyjadrenie) po vyjadreniach premiéra zoberiete späť?

Svojou kandidatúrou na kandidátke SaS deklarujem moju lojalitu a príslušnosť k tejto strane.

(lb)

Páčil sa vám článok?