Župan Juraj Droba zostal v šoku, keď sa dozvedel, že vláda chce zrušiť Bratislavský samosprávny kraj!

27.11.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Na dnešnom výjazdovom zasadnutí vlády v Bratislave sa preberalo množstvo tém, ale hlavne sa dohodlo financovanie projektov, na ktoré by mestská či miestna samospráva nemala dostatok vlastných prostriedkov. Okrem toho sa súčasný premiér a primátor zaoberali napríklad aj nápadom či by sa perspektívne nemal zrušiť Bratislavský samosprávny kraj. Úradujúci župan Juraj Droba bol z tohto zámeru nepríjemne zaskočený.

"Predseda vlády (s ktorým mám korektný pracovný vzťah) a primátor Bratislavy (s ktorým mám nadštandardne dobrý pracovný vzťah) dnes bez môjho vedomia oznámili, že chcú zrušiť Bratislavský samosprávny kraj. Nie štyri, ani osem krajov. Iba jeden. Tento zámer nevzišiel z odbornej diskusie, ani zo žiadnej relevantnej analýzy. Zaznel, akoby len mimochodom, na ich dnešnej spoločnej tlačovej konferencii," píše v úvode svojho príspevku na sociálnej sieti súčasný predseda BSK Juraj Droba a pokračuje: "Myslím si, že rozdelenie Slovenska na župy od samého začiatku nebolo správne nastavené. Všeobecný konsenzus o alternatíve tohto rozdelenia však neexistuje. To ale neznamená, že budeme súťažiť v populistických návrhoch. Pretože nijako inak sa toto dnešné vyhlásenie nedá označiť."

"Neviem, či si premiér SR a primátor hlavného mesta uvedomujú, aké dôležité kompetencie kraj má. Staráme sa o stovky kilometrov ciest, desiatky stredných škôl, ale aj o zariadenia sociálnych služieb a zdravotnícke zariadenia. Ak magistrátu v minulosti robilo problém odpratať v zime sneh z ciest a chodníkov, naozaj je pripravený prevziať na seba nové náročné úlohy? Nehovoriac o tom, že vyššie územné celky sú ako právnické osoby priamo naviazané na množstvo eurofondov, ktorých čerpanie by bolo nepremysleným prechodom zo župného systému ohrozené. Toto je riziko, ktoré si nemôžeme dovoliť podstúpiť," píše župan ďalej.

"Určite súhlasím s tým, že treba zjednodušiť trojúrovňový systém riadenia v Bratislave. Mestské časti, magistrát a župa sa môžu občas naozaj kompetenčne stretnúť „na jednej ulici“. Som absolútne otvorený debatám o zmenách, zefektívnení riadenia územia, len si treba uvedomiť, že tak ľúbivé zrušenie žúp prinesie úsporu maximálne v odmenách poslancov a jedného župana. Kompetencie však zostanú. A s nimi aj zodpovednosť," dodal Droba.

(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie