Záhada v Starom Meste. Socha Maríny má opäť v ruke ružu

8.11.2019

Zdroj: FB Zuzana Aufrichtová

Páčil sa vám článok?

Tajomná, no zároveň milá. Tak možno nazvať príhodu, ktorú zažila starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová na Šafárikovom námestí. Veď posúďte sami.

"Staré Mesto ako najstaršia časť mesta má svoje dávne príbehy, tajomstvá a záhady. Rada ich počúvam, rada ich aj zdieľam. No a v dnešných dňoch sa v Starom Meste udialo niečo tajomné. V parku na Šafárikovom námestí je socha Maríny. Nádherná. Sošná. Stojí tam už roky. Dôstojne nad fontánou. Roky bez ruže, ktorú jej ktosi pred rokmi vzal. Dôkaz o jej existencii podával len zbytok ruže stonky a list v dlani Maríny,"  vysvetlila najskôr na sociálnej sieti Aufrichtová. 

O to väčšie bolo jej prekvapenie, ktoré Staromešťanom niekto nachystal." Včera som bola pri príležitosti 101.výročia ukončenia 1.sv.vojny na Šafárikovom námestí klásť vence padlým vojakom pri pamätníku stojacom blízko Maríny. Počas ceremoniálu pozerám na Marínu a neverím vlastným očiam. Marina má ružu! Nik nevie odkiaľ sa vzala. Proste tam je. Marína má ružu a vyzerá spokojne. Čarovné. Netušíme koho iniciatíva to je, ani či je v súlade s autorskými právami. ... možno je to tá pôvodná a neznámy ctiteľ vrátil ružu Maríne. Vyzerá dosť autenticky," podelila sa o svoj zážitok starostka.

Marína s ružou v ruke:

Zdroj: FB Zuzana Aufrichtová

Bronzová socha Maríny z roku 1961 je dielom akademického sochára Tibora Bártfaya.

(ms) 

Páčil sa vám článok?