FOTO: Navštívili sme novú lodenicu v Karloveskej zátoke. Bude slúžiť aj širokej verejnosti

6.11.2019
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Priestory novej lodenice v Karloveskej zátoke prenajme samospráva Klubu vodných športov v Karlovej Vsi, využívať ju však bude aj široká verejnosť. O nájme a jeho podmienkach v novovybudovanom objekte rozhodli poslanci bratislavskej Karlovej Vsi na utorkovom rokovaní miestneho zastupiteľstva. My sme lodenicu dnes navštívili, dostali sme sa i dovnútra.

"Okrem finančných náležitostí (450 eur mesačne + energie) je podmienkou nájmu to, že sa nájomca zaväzuje v priestoroch vykonávať výhradne vodácku klubovú činnosť a zabezpečiť pre verejnosť na vlastné náklady organizáciu kurzov, splavov a akcií pre verejnosť, vodácke krúžky pre karloveské základné školy či verejnoprospešné aktivity v oblasti ochrany životného prostredia,“ upozornila starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Nájomca má možnosť so súhlasom orgánov samosprávy tiež uzatvárať podnájomné zmluvy s ďalšími klubmi a združeniami, ktoré organizujú aktivity pre verejnosť v karloveskej zátoke.

Lodenica už je prakticky hotová, jej priestory sme dnes navštívili a na mieste sme stretli aj predsedu Klubu vodných športov v Karlovej Vsi Michala Šeďa. Ako nám vysvetlil, na spodnom poschodí budú uskaldnené lode, v strednej časti sa bude nachádzať kaviareň určená širokej verejnosti. Hore sa bude nachádzať napríklad posilňovňa, samozrejme nebudú chýbať sociálne zariadenia, šatne a podobne. "Na vodu sa bude chodiť asi až od jari. Pokiaľ ide o lode, bude tu normálne turistické vybavenie, nie sme pretekársky klub, teda vybavenie pre úplne bežných ľudí," povedal nám Michal Šeďo.

Návštevníci lodenice budú teda členovia klubu, ale niektoré časy budú vyhradené aj najširšej verejnosti. Na vodu do Karloveskej zátoky sa dostanete po krátkom zaškolení či pod dozorom odborníka.

Miestne zastupiteľstvo rokovalo o využití objektu, ktorý slávnostne otvoria vo štvrtok (7. 11). Už pri realizácii stavby samospráva avizovala, že priestory objektu by mali využívať práve združenia či kluby, ktoré v karloveskej zátoke pôsobia a robia aktivity a podujatia pre deti a verejnosť. Mestská časť oslovila v spolupráci s Asociáciou vodáckych bratislavských klubov celkovo 11 vodáckych klubov, pôsobiacich v karloveskej zátoke s možnosťou využívať priestory novej lodenice.

FOTOGALÉRIA:

Nájom, o ktorom rozhodovali poslanci, sa týka priestorov prízemia a 2. nadzemného podlažia, priestory 1. nadzemného podlažia budú prenajímané na základe výsledkov obchodno-verejnej súťaže (OVS), ktorú mestská časť vyhodnotila v prvej polovici septembra.

Predpokladané ročné náklady na réžiu objektu sú v celkovej sume 19.080 eur. Náklady na stavbu objektu novej lodenice dosiahli podľa zástupcov samosprávy približne 783.000 eur. Mestská časť sa do realizácie projektu pustila na jar 2018. Na výstavbu použila prostriedky z predaja pozemkov v karloveskej zátoke v roku 2007, pozemky vtedy predala za približne 25 miliónov korún (837.000 eur).

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?