Karlova Ves vydala príručku o tom, ako podporovať mestskú zeleň

4.11.2019
0

Zdroj: MÚ Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

Vďaka medzinárodnému projektu Perfect, ktorý je zameraný na ochranu zelene, bratislavská mestská časťKarlova Ves vydala ďalšiu publikáciu „Ako pripraviť akčný plán zelenej infraštruktúry so zohľadnením nových výziev - príručka nielen pre samosprávy“.

 V rokovacej sále Bratislavského samosprávneho kraja sa zároveň konala konferencia Zelená infraštruktúra a biodiverzita v mestách a okolí, ktorú organizovali ministerstvo dopravy a ministerstvo životného prostredia v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom a Mestskou časťou Bratislava-Karlova Ves.

Cieľom spoločnej konferencie bolo poskytnúť samosprávam praktické informácie potrebné k efektívnej ochrane prírody a biodiverzity na svojom území a k budovaniu zelenej a modrej infraštruktúry. Na konferencii bola predstavená vyššie uvedená nová publikácia z dielne projektového tímu mestskej časti Karlova Ves ako jeden z výstupov projektu Perfect.

Príručka vysvetľuje, čo znamená zelená infraštruktúra a aký má význam v súvislosti so zmenou klímy a stratou biodiverzity. Poskytuje mestám návod, ako pripraviť kvalitný koncepčný akčný plán zelenej infraštruktúry. „Akčný plán zelenej infraštruktúry pre Karlovu Ves bude pripravený do konca roku,“ uviedla Zuzana Hudeková, projektová manažérka projektu Perfect.

„Karlova Ves si uvedomuje vážnosť klimatickej zmeny, a preto venuje maximálnu pozornosť prírode blízkym riešeniam pri údržbe a zveľaďovaní zelene, efektívnemu hospodáreniu so zrážkovou vodou a podpore biodiverzity na našom území. Samosprávy však nedisponujú dostatočnými vlastnými finančnými  zdrojmi na zveľaďovanie zelene podľa svojich predstáv, preto je nevyhnutné venovať sa získavaniu dodatočných zdrojov z rôznych grantových schém a postupovať aspoň malými krôčikmi vpred,“ uviedla starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

​Aj v poslednom roku zaznamenala Karlova Ves veľa dospelých odumretých stromov. Hoci sa v posledných rokoch mestská časť snaží dať stromom primeranú a pravidelnú starostlivosť, je potrebné vedieť, že miestne podmienky neumožňujú stromom dlhovekosť. Je nevyhnutné ich včas nahrádzať mladými, zdravými a najmä odolnejšími druhmi.

Na najbližšie týždne je preto naplánovaná rozsiahla výsadba zelene. V rámci grantu BSK sa už vysadilo 21 nových stromov v lokalite Dlhé diely, ďalších 24 stromov pribudne v novembri na rôznych miestach v Karlovej Vsi z rozpočtu Karlovej Vsi. Takmer 50 stromov a 80 kríkov sa bude sadiť v športovom areáli Majerníkova v spolupráci s Bratislavským regionálnym ochranárskym združením v rámci európskeho projektu DELIVER.

 (ms, ts)

Páčil sa vám článok?