Počas týždňa mobility bol predaný rekordný počet ročných lístkov

30.10.2019
MHD autobus č. 39

Zdroj: md

Páčil sa vám článok?

Európsky týždeň mobility 2019 prekonal všetky rekordy a splnil svoj cieľ. Okrem rekordných predajov cenovo zvýhodnených cestovných lístkov sa podarilo do verejnej dopravy pritiahnuť ďalších cestujúcich, ktorí ju budú využívať v priebehu celého roka.

Spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava, ktorá je koordinátorom Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, pripravila pri príležitosti Európskeho týždňa mobility 2019 v spolupráci s objednávateľmi dopravných výkonov a dopravcami niekoľko marketingových akcií, ktoré mali za cieľ pritiahnuť ľudí do verejnej dopravy. „Naším cieľom bolo vytvoriť také podmienky pre cestujúcich, aby verejnú dopravu využívali nielen počas jedného týždňa, ale aby natrvalo prestúpili z áut do verejnej dopravy. Na základe dát o rekordnom predaji ročných cestovných lístkov a náraste predaja lístkov v mobilnej aplikácii IDS BK vidíme, že tento cieľ sa nám podarilo splniť,“ uviedla Zuzana Horčíková, generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy, a.s.

Od 16. septembra 2019 do konca mesiaca si mohli cestujúci zakúpiť ročné predplatné cestovné lístky IDS BK za výrazne nižšie ceny. Túto možnosť využilo až 17 466 ľudí.

„Umožniť kúpu predplatného ročného cestovného lístka s výraznou zľavou ako aj ďalšie benefity v rámci Európskeho týždňa mobility, ktoré sme spolu s partnermi pripravili, sa ukázalo ako dobrý krok. Čísla potvrdili, že ľudia všetkých vekových kategórií majú záujem o cestovanie verejnou dopravou. Obrovský úspech zaznamenala kúpa cestovného lístka so zľavou cez mobilnú aplikáciu IDS BK. Tú ocenili aj študenti, ktorí si do nej vo veľkom nahrávajú svoje ISIC karty. Aby sme ľudí motivovali prestúpiť z áut do verejnej dopravy im musíme vytvoriť dostupnejšie a atraktívnejšie podmienky,” povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.  

 Najviac predplatných cestovných lístkov bolo predaných s platnosťou pre zóny 100 a 101, teda pre celú Bratislavu. Počas trvania akcie ich bolo predaných 16 588. Nárast predaja bol zaznamenaný aj pri ročných lístkoch v regióne a zvýhodnenú cenu využili už napríklad aj cestujúci, ktorí dochádzajú z Trnavy do Bratislavy.

„K MHD pristupujeme systematicky, zavádzame opatrenia, ktoré ju robia rýchlejšou a komfortnejšou. Teší ma, že Európsky týždeň mobility priniesol aj zvýšený záujem o kúpu električenky. Častejšie a trvalé využívanie MHD je totiž jedinou možnosťou, ako predísť dopravnému kolapsu v meste a urobiť všetkým Bratislavčankám a Bratislavčanom pohyb po meste znesiteľnejším,“ doplnil primátor Matúš Vallo.

Od 16. septembra 2019 sa znížila cena cestovných lístkov aj v mobilnej aplikácii IDS BK o 10%. Táto úprava je trvalá a prejavila sa v náraste predaja cestovných lístkov cez appku. Za september bolo prostredníctvom tohto kanálu predaných vyše 186-tisíc lístkov, čo je najviac od jej spustenia.

Aj tieto čísla ukazujú, že ponúknuť cestujúcim zvýhodnené cestovné, vďaka ktorému môžu cestovať verejnou dopravou počas celého roka je v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, keď mohli počas jedného týždňa cestovať držitelia vodičských preukazov bezplatne, udržateľným modelom podpory verejnej dopravy.

Aj napriek skončeniu zvýhodneného predaja ročných predplatných cestovných lístkov je pre pravidelných cestujúcich stále výhodnejšie kupovať si predplatné cestovné lístky s dlhšou časovou platnosťou. V niektorých prípadoch tak môžu ušetriť aj stovky eur.

Predplatné cestovné lístky, cestovné lístky z mobilnej aplikácie IDS BK, elektronické cestovné lístky či papierové cestovné lístky platia vo všetkých spojoch dopravcov, ktorí sú zapojení do IDS BK – Dopravný podnik Bratislava, RegioJet (S70), regionálne linky Slovak Lines a ZSSK (S8, S 20, S25, S50, S55, S60, S65). Rozhodujúcim faktorom je len ich zónová a časová platnosť.    

(ts)

Páčil sa vám článok?