VIDEO a FOTO: Prezidentka a predstavitelia samosprávy si v Bratislave pripomenuli výročie vzniku Československa

28.10.2019
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Dnes si pripomíname 101 rokov od vyhlásenia samostanej Československej republiky. Pri tejto príležitosti dnes v Bratislave prezidentka Zuzana Čaputová, veľvyslanec ČR na Slovensku Tomáš Tuhý, primátor Matúš Vallo, predseda BSK Juraj Droba i starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová položili vence pri Pamätníku čs. štátnosti pred budovou SNM a na Námestí M. R. Štefánika. My sme boli pri tom.

Dnešný deň je u našich západných susedov štátnym sviatkom, my si výročie vzniku Československa, ku ktorému sa Slováci prihlásili Martinskou deklaráciou 30. októbra, pripomíname ako pamätný deň.  Tento významný moment si dnes v Bratislave uctili kladením vencov aj prezidentka Zuzana Čaputová, veľvyslanec ČR na Slovensku Tomáš Tuhý, primátor Matúš Vallo, predseda BSK Juraj Droba, starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová i ďalší. 

Kladenie vencov na Námestí T. G. Masaryka:

Najskôr to bolo na Námestí T. G. Masaryka pred budovou Slovenského národného múzea, kde sa nachádza Pamätník československej štátnosti i socha prvého československého prezidenta T. G. Masaryka.

Prezidentka Zuzana Čaputová na Námestí T. G. Masaryka:

Následne sa všetci presunuli na neďaleké Námestie M. R. Štefánika, aby položili vence i k soche tohto slovenského velikána.

FOTOGALÉRIA (14 fotografií):

"Je nepochybné, že pre slovenský národ sa následne zvýšila životná úroveň, vzdelanosť, sociálno-ekonomická situácia. Ten dnešný deň je významný aj preto, že sa spája s dvoma významnými menami, dvoma štátnikmi. Jedným z nich je Tomáš Garrique Masaryk, prvý československý prezident, ktorý považoval za nevyhnutné, aby politika bola podriadená etike. Druhým menom je Milan Rastislav Štefánik, najvýznamnejšia osobnosť v našich dejinách, bez ktorého by sme ten dnešný sviatok neoslavovali," povedala po akte kladenia vencov o význame 28. októbra prezidentka Zuzana Čaputová.

​Kladenie vencov na Námestí M. R. Štefánika:

Prezidentka odpovedala i na otázku, či by mal byť 28. alebo 30. októbe štátnym sviatkom. "Myslím si, že je to legitímna úvaha. Nebyť tohto dátumu, zrejme by sme dnes netvorili ani samostatný štátny útvar. Je to jeden z najvýznamnejších dní, ktorý si treba pamätať a pripomínať aj týmto spôsobom," povedala Zuzana Čaputová.

Prezidentka Zuzana Čaputová o význame 28. októbra:

(ms)

Páčil sa vám článok?