Staromešťania vystúpili na mestskom zastupiteľstve: Dochádza k vulgarizácii mesta

24.10.2019
0
Peter Roth

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Ak prechádzate cez bratislavské Staré Mesto, určite ste si všimli, ako sa mení jeho tvár. Nie všetci Bratislavčania sú však s týmito zmenami stotožnení. Dnes vystúpili na zasadnutí mestského zastupiteľstva v rámci času vyhradenému pre občanov štyria obyvatelia lokality Klobučníckej ulice.

Štvorica, ktorá dnes vystúpila na zastupiteľstve, sa rozhodla dokonca založiť občianske združenie  Rezidenti Starého Mesta. Má spojiť občanov, ktorým súčasné trendy prekážajú, život v centre sa podľa nich stáva niekedy neznesiteľným. Ide najmä o obyvateľov Klobučníckej a Nedbalovej ulice, teda lokalít v blízkosti Starej tržnice. 

Miestnym prekáža hluk, konzumácia alkoholu na verejnosti, rušenie nočného pokoja, ale aj fakt, že z tejto lokality sú vytláčané aj ich autá a nemajú kde parkovať. Majú pocit, že Staromešťania sú trestaní za to, že v tejto lokalite bývajú.

Občania na zasadnutí zastupiteľstva:

Zdroj: ms

​Na jednej strane Klobučníckej ulice totiž magistrát zrušil parkovacie miesta a ako náhradu poskytol miestnym obyvateľom 17 miest na Uršulínskej, kde však môžu parkovať iba od večera do siedmej ráno nasledujúceho dňa. "Príde mi zvláštne, že by sme mali meniť štýl života svojich rodín len preto, aby sa do tejto lokality dostali peši ľudia, ktorí chcú prísť z iných mestských častí," povedala za občanov bývalá vicestarostka Starého Mesta Bohdana Machajová, ktorá býva na Františkánskom námestí. Dodala však, že nejde zďaleka iba o parkovanie. Obyvateľov trápi hluk a konzumácia alkoholu na verejnosti ako súčasť rôznych akcií napriek tomu, že to všeobecne záväzné nariadenie Starého Mesta zakazuje. "Veľmi nás trápi vulgarizácia Starého Mesta, nikdy sa tu predtým nedialo, že by každý víkend bola nejaká akcia, navlečú sa sem stoličky, stany, hučí tu hudba od rána do večera. Tu normálne bývajú ľudia," vysvetlila.

Klobučnícka ulica:

Zdroj: ms

​Na tieto slová reagoval aj primátor Matúš Vallo."Som obyvateľom Starého Mesta, nie síce pešej zóny, ale vyrastal som na Šafku. Je pre mňa smutné vidieť, keď ľudia odchádzajú z historického jadra, nechcel by som, aby to tak bolo... Na druhej strane pešia zóna nemá vyzerať tak, aby tam boli na dvoch stranách ulice zaparkované autá. Hľadám kompromis, ktorý urobí pešiu zónu a zároveň neohrozí obyvateľov Starého Mesta," reagoval Vallo. Pripomenul, že magistrát sa snaží ísť príkladom a  zrušil kartičky pre všetkých svojich zamestnancov, ktorí tu mali povolenie parkovať. Taktiež sa snaží nájsť spôsob, aby sem nevchádzali zahraniční vodiči.  Ocenil, že obyvatelia si založia občianske združenie, čo zjednoduší komunikáciu, keďže bude niekto yvstupovať v ich mene. Podľa primátora sa môže vytvoriť pracovná skupina i koordinátor pre túto lokalitu, ktorý bude s občanmi v tesnom kontakte.

Problém potvrdila i prítomná starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Na jednej strane totiž platí pravidlo tejto mestskej časti, ktoré zakazuje konzumáciu alkoholu na verejnosti. Na strane druhej hlavné mesto organizuje akcie, ktoré tomuto pravidlu odporujú. 

"Zásadný problém je nedodržiavanie všeobecne záväzných nariadení Starého Mesta, ktoré hovoria o zákaze konzumácie alkoholu na verejných priestranstvách, o dodržiavaní čistoty na verejných priestranstvách, o dodržiavaní otváracích hodín, teda dokedy môže byť aký typ prevádzky otvorený. Poviem príklad, nočný bar s diskotékou môže byť buď v podzemí alebo v nadzemí v priestoroch, ktoré sú tomu prispôsobené. Evidentne tomu KC Dunaj, tá žúrkovňa na piatom poschodí nevyhovuje. Napriek tomu sa to toleruje... To sa týka aj konzumácie alkoholu na verejnom priestranstve. Druhá téma je parkovacia politika. Považujeme za katastrofu, že v rámci čistenia verejného priestoru začali zatvárať parkoviská, ale nepovedali ľuďom, kde majú parkovať... Treťou témou je mobiliár a ako má vznikať verejný priestor. Magistrát a Metropolitný inštitút Bratislavy sa nikoho nepýtali, urobili si interné analýzy a štúdie, my sme ich ako občania nevideli a vyplynulo im z toho, že Klobučnícka bude celá pešia. A ľudia, ktorí tam bývajú, si musia nejako poradiť. Považujeme to za protizákonné a protiústavné, lebo nám neumožnia využívať naše vlastníctvo, ale aj neslušné. Keď sa mení verejný priestor, malo by sa s ľuďmi, ktorých sa to týka, predtým hovoriť a to sa nestalo," povedal nám jeden z obyvateľov a zakladateľov OZ Peter Roth.

(ms) 

Páčil sa vám článok?