Prepadnutá cesta na Mlynských nivách - jej oprava sa komplikuje, splašky odtekajú nevedno kam

20.10.2019
0

Zdroj: FB Ján Buocik - Ružinovské echo

Páčil sa vám článok?

Už od septembra je na Mlynských nivách v bratislavskom Ružinove prepadnutá cesta. Ako sa však ukázalo, ide o väčší problém, ako sa na prvý pohľad zdalo.

Ešte pred súčasnou situáciou vozovka na tomto mieste začala postupne klesať. Keď ju následne prišli opravovať ako bežný výtlk, prepadla sa úplne.  

"Prepad vznikol pri bežnej oprave výtlku, pričom sa prepadla vozovka. Výtlk opravovalo oddelenie správy komunikácii (OSK) magistrátu. Bolo to 12.9.. V ten deň som so správcom OSK pre Ružinov pánom Zachom riešil inú opravu v Ružinove a informoval ma, že aktuálne majú problém na Mlynských nivách, že sa im tam prepadla vozovka a musia požiadať BVS, aby si opravila potrubie, lebo evidentne tam mali poruchu. Nevenoval som tomu pozornosť...  Samozrejme kontaktoval som pána Zacha, ktorý ma informoval, že BVS to nevie tak rýchlo opraviť, lebo všetky tieto činnosti pre BVS zabezpečuje jej dcérska spoločnosť Infra Services (áno firma, kde je “novým” spoluakcionárom Ivan Kmotrík). Rovnaká situácia sa opakovala tento týždeň v pondelok (7.10.), kedy mi pán Zach rezignovane oznámil, že on už nevie komu má volať, ale že v BVS mu nie sú schopní dať žiadny termín, kedy si potrubie pod cestou opravia," informoval ešte 8. októbra na sociálnej siti (FB stránka Ružinovské ECHO-užitočné novinky z Ružinova) miestny poslanec Ján Buocik. Podarilo sa mu však spojiť s novým šéfom predstavenstva BVS Petrom Olajošom, ktorý začal konať, aby sa oprava urýchlila.

Takto vyzerala cesta 25.9.:

Zdroj: FB Ján Buocik - Ružinovské echo

Zdroj: FB Ján Buocik - Ružinovské echo

Všetko sa však skomplikovalo. Obhliadkou na mieste sa zistilo, že nad potrubím BVS je ešte teplovodné potrubie Bratislavskej teplárenskej (BAT), o ktorom BVS doteraz nevedela.

Zdroj: FB Ján Buocik - Ružinovské echo

​A aby toho nebolo málo, ukázalo sa, že situácia je ešte horšia. Splašky z kanalizácie zrejme vytekajú nevedno kam. "Už je jasné, že príčinou prepadu je porucha kanalizácie a nie vodovodu. Šokujúce je, že poruchu spôsobilo neodborné križovanie kanalizácie s obrovským teplovodom BAT (vedie popri celej Bajkalskej) ktorý tam je už cca 30 rokov. Teplovod je na pôvodnej kanalizácii (cca 50 rokov stará) položený tak, že kanalizáciu jednoducho prerazil. Porucha je tam teda pravdepodobne už desiatky rokov. Chlapi z Infra Services mi povedali, že od miesta prepadu splašky nepokračujú v kanalizácii, ale sa strácajú nevedno kam... Aktuálne musia teplovod podkopať v podstate ručne a osadiť do cesty dve nové šachty (redukcia na dve kanalizačné rúry s priemerom 40 cm). Šachty sa už síce vyrábajú, ale predpoklad je, že to ešte cca 2-3 týždne trvať bude. Chlapi sa tiež sťažovali, že napriek zákazu okolo stále chodia autá. Všetci, čo tam jazdia, riskujú, že sa prepadnú aj s autom, celé podložie je nestabilné," vysvetlil včera Buocik.

Okolo jamy napriek zákazu chodia autá:

Zdroj: FB Ján Buocik - Ružinovské echo

(ms)

Páčil sa vám článok?