FOTO: V piatok sa môžete prechádzať či bicyklovať po najkvalitnejšej ceste v regióne

15.10.2019
0

Zdroj: Jana Šantavá

Páčil sa vám článok?

Výsledok modernizácie cesty spájajúcej Rohožník a Malacky, ktorá sa stala podľa BSK najkvalitnejšou v regióne, si môžete pozrieť ešte pred tým, ako ju začnú využívať motoristi. To ako rekonštrukcia prebiehala, aká technológia bola použitá, ako sa riešila bezpečnosť a o ďalších detailoch sa môžete dozvedieť tento piatok 18. októbra počas slávnostného otvorenia. Možnosť prejsť sa po ceste bude mať každý v čase od 16:00 do 18:00 hodiny.

„Projekt modernizácie sa začal minulý rok v septembri a som rád, že sme na jeho konci a môžeme cestu sprístupniť verejnosti. Vďaka kvalitnému a modernému povrchu bude bez problémov slúžiť verejnosti a životnosť tejto cesty vydrží pri plnom zaťažení a zobojsmernení kamiónovej dopravy viac ako 30 rokov,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

Slávnostné otvorenie cesty spájajúcej Rohožník a Malacky sa uskutoční už tento piatok 18. októbra o 15:00 hodine. Zároveň bude kompletne zmodernizovaná cesta s jedinečným cementobetónovým povrchom odovzdaná do predčasného užívania v piatok podvečer o 18:00 hodine. Ešte predtým však budú mať všetci návštevníci možnosť sa po novej ceste prejsť, zabicyklovať si na nej či sa na novom kvalitnom povrchu cesty pokorčuľovať.

FOTOGALÉRIA:

​Zmodernizovaná cesta je oproti pôvodnej širšia, bezpečnejšia. Okrem dlhšej životnosti sa vyznačuje aj zvýšenou bezpečnosťou jazdy (na vozovke sa nevytvárajú koľaje a viaceré nebezpečné zákruty boli vyrovnané) či nižšími nákladmi na prevádzku a údržbu vozovky. Pri vstupoch do obcí boli na ceste vybudované prvky spomalenia dopravy tzv. „spomaľovacie ostrovčeky“.  Zároveň boli na ceste vybudované núdzové pruhy v oboch smeroch. Cesta Rohožník - Malacky je jedinou regionálnou cestou na Slovensku s cementobetónovým krytom a kvalitatívne prevyšuje úroveň väčšiny ciest I. a II. triedy na Slovensku. Celkové náklady stavby dosiahli 9 088 814,40 eur, z ktorej takmer 80% (čo je 6 937 494,14 eur) prefinancuje bratislavská župa cez eurofondy, konkrétne z Integrovaného regionálneho operačného programu.

 (ms)

Páčil sa vám článok?