Bratislave chýba rehabilitačná stanica pre zvieratá - Štátna ochrana prírody tvrdí, že to rieši...

14.10.2019
Výbeh pre hospodárske zvieratá na Poliankach

Zdroj: FB Sloboda zvierat

Páčil sa vám článok?

Bratislave chýba rehabilitačná stanica pre chránené zranené zvieratá. Upozorňuje na to splnomocnenec bratislavského primátora pre zeleň a životné prostredie Andrej Kovarik. Na sociálnej sieti napísal, že zatiaľ sú to len "roky sľubov a otrasná realita".

Hlavné mesto ma podľa neho v rámci Slovenska jednoznačne výrazne najväčší počet nahlasovaných a aj reálne riešených prípadov zranených štátom chránených druhov živočíchov, ktoré v Bratislave nie je v kritickom čase kam umiestňovať. "Nehovoriac o tom, že celú agendu má na starosti jeden zle zaplatený človek. V čase, keď som pohotovosť riešil aj ja, nám vedenie štátnej inštitúcie vyčítalo, že sme publikovali fotku z reality dňa, keď sme mali ešte aj na stole v kancelárii, alebo často doma viaceré mláďatá, ktoré bolo treba zachrániť," napísal Kovarik. Ako tvrdí, ubehli roky a vedenie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR "kašle" na vyriešenie zabezpečenia tejto služby.

Štátni ochranári na margo slov splnomocnenca uviedli, že v súčasnosti pripravujú potrebné kroky k tomu, aby čo najefektívnejšie vyriešili situáciu s umiestňovaním hendikepovaných druhov živočíchov na území hlavného mesta. "Vzhľadom na to, že v súčasnosti ŠOP SR nedisponuje vhodným pozemkom, nebola zatiaľ vybudovaná interná rehabilitačná stanica, a preto sú prijaté zranené druhy chránených živočíchov odvážané do okolitých rehabilitačných zariadení, s ktorými má ŠOP SR uzavretý zmluvný vzťah o preplácaní výdavkov na starostlivosť o hendikepované druhy živočíchov," vysvetlila ŠOP SR.

V tejto súvislosti rokovala aj s bratislavskou zoo, ktorá je v správe mesta Bratislava a podľa štátnych ochranárov je teda i v dosahu splnomocnenca Kovaríka cez osobu primátora. V minulosti v tejto zoo bola umiestnená rehabilitačná stanica, ale po určitom čase túto činnosť zoo ukončila a rokovania o opätovnom obnovení spolupráce sú podľa ŠOP SR zatiaľ neúspešné. "V prípade, že má pán splnomocnenec Kovarik rovnako ako ŠOP SR záujem o riešenie tejto situácie, uvítali by sme spoločné rokovania, ktoré umožnia takýto druh spolupráce, čím by sa problematika starostlivosti o hendikepované druhy živočíchov na území hlavného mesta vyriešila," vyhlásili štátni ochranári. Zároveň podotkli, že ŠOP SR začína rokovania aj s Univerzitou Komenského v Bratislave vo veci zriadenia rehabilitačnej stanice ako demonštračného objektu na pôde univerzity.

(TASR)

Páčil sa vám článok?