Nové pravidlá parkovania: Čo má rodné číslo spoločné s vaším autom?

13.10.2019
0
Parkovanie v Petržalke

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Petržalčania sa môžu od 1. októbra elektronicky prihlásiť do pilotného parkovacieho systému na novej webovej stránke www.parkovanievpetrzalke.sk. Je to jednoduchá, párminútová záležitosť. Niektorých ľudí však udivilo, čo má rodné číslo, ktoré systém žiada, spoločné s autom. Starostu zas rozladili tieto výhrady do takej miery, že na svojej facebookovej stránke reagoval mierne ironicky.

„Osobne to beriem ako zásah do môjho súkromia,“ napísala nám čitateľka Anna. „Ako Petržalčanke mi ponúkajú bezplatne parkovať, ale „kúpim“ si to za moje rodné číslo. Čo má spoločné s autom? Predsa, keď zmením trvalý pobyt, rodné číslo mi zostáva rovnaké, avšak musím si vybaviť nový občiansky preukaz. Zaujímavé, že jeho číslo odo mňa nechcú....“

Starosta Ján Hrčka zjavne podobných výhrad zaregistroval viac, a tak sa k tomu vyjadril aj na svojom facebookovom profile. „Práve som si prečítal komentáre ľudí, ktorí sa vyjadrovali, prečo musia zadávať do registračného formulára nového parkovacieho systému údaje ako rodné číslo a číslo bytu, pričom kritizovali, že rodné číslo je osobný údaj, ktorý mestská časť nemá právo pýtať a číslo bytu si vieme nájsť. Rád by som preto všetkým, ktorých to náhodou zaujíma, povedal: Mestská časť Petržalka, ako správca registra obyvateľov disponuje všetkými rodnými číslami ľudí s trvalým pobytom na jej území (a množstvom iných údajov). Nikomu nepríde čudné, že keď ide voliť (čo tiež zabezpečuje mestská časť), tak pri svojom mene vo voličskom zozname má uvedené rodné číslo, na základe ktorého ho člen volebnej komisie overuje? Odkiaľ si myslíte, že sa to rodné číslo na zoznam voličov dostalo? Čiže áno, rodné číslo je osobný údaj, ale mestská časť ním legálne disponuje. Pýtame ho preto, aby sme Vás kvôli registrácii nemuseli preháňať na úrad a zároveň vedeli s čo najväčšou pravdepodobnosťou overiť, že ste to naozaj Vy a nie niekto iný,“ vyjadril sa a vysvetlil aj dôvod, prečo je nutné nahlásiť číslo bytu. „Aj keď disponujeme registrom osôb, tak vo viacerých prípadoch nedisponujeme údajom, v ktorom byte bývate... Áno, dnes je tento údaj iba informatívny, lebo sa v zmysle VZN naňho neviaže žiadne obmedzenie. Ale bez tohto údaju nebudeme vedieť povedať, ako ľudí ovplyvní mestská parkovacia politika, kde sa majú autá registrovať na byt. Ospravedlňujem sa, že nás zaujíma, ako našich obyvateľov ovplyvní zavedenie celomestskej parkovacej politiky, a preto ich tak hrozne zaťažujeme jedným zbytočným údajom naviac. Ďakujem za pochopenie a verím, že aspoň niektorí ľudia ocenia to, že môžu registráciu urobiť cez internet za pár minút.“

Dôvodom žiadosti samosprávy o rodné číslo teda je uľahčiť obyvateľom postup registrácie bez nutnosti chodiť na úrad osobne. To bude možné od 15. októbra, najmä starší ľudia však prichádzali už v prvých októbrových dňoch. Pri vstupe na miestny úrad sú totiž k dispozícii dvaja zamestnanci, ktorí vám vysvetlia všetky podrobnosti o parkovacom systéme.

Ako postupovať

Systém od vás chce: meno, priezvisko, mobilné číslo, e-mail, EČV auta, rodné číslo, adresu trvalého pobytu, poschodie, na ktorom máte trvalý pobyt a číslo bytu. Posledné dva údaje nájdete buď na katasterportal.sk alebo v ročnom zúčtovaní za byt alebo v kúpnej zmluve. Po vyplnení formulára a súhlase so spracovaním osobných údajov a odkliknutí prehlásenia, že neregistrujete nepojazdný vrak, vás systém informuje, že „Vaša žiadosť o rezidentské parkovanie zaevidovaná v Petržalskom parkovacom systéme a čaká na schválenie. Potvrdenie o schválení alebo zamietnutí žiadosti dostanete na Váš e-mail, ktorý ste zadali v registračnom formulári“. Údaje v žiadosti môžete upraviť opätovným vyplnením registračného formulára.

​Dôležitá je informácia, že formulár slúži na registráciu prvého (jedného) vozidla. Ďalšie vozidlá bude možné pridávať a spravovať v mobilnej aplikácii od 1. 11. 2019. Od tohto dátumu bude umožnená registrácia aj prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Na stránke parkovanievpetrzalke.sk nájdete odpovede aj na často kladené otázky. Napríklad „Koľko budem môcť mať zaregistrovaných automobilov na jednu osobu alebo domácnosť?“ Odpoveď samosprávy je, že neuvažujú o obmedzení automobilov na jednu osobu alebo domácnosť, ale z dôvodu možného zneužitia sa zvažuje limit 5 automobilov.

Samospráva informuje, že v prípade otázok môžete použiť kontaktný fomulár na stránke alebo zavolať na číslo +421 911 796 797.
Nepetržalčania, ktorí budú chcieť využívať výhody systému, sa môžu prehlásiť na trvalý pobyt v Ohlasovni pobytu. Mestská časť umožní od 15. 10. každému záujemcovi prihlásiť sa na tzv. administratívny trvalý pobyt, čo znamená, že môže zostať bývať tam, kde doteraz, a trvalý pobyt bude mať na adrese určenej mestskou časťou. Jedinou podmienkou bude presmerovanie si pošty na adresu, kde takýto záujemca reálne býva.

(in, mh)

Páčil sa vám článok?